Wykonanie
Ta wyjątkowa przystawkazasługuje na specjalnetraktowanie.Zwykle serwuje się to danie z okazji Sylwestra, ślubów,wykwintnych koktajli i podniosłych uroczystości.W moim domu każdy dzieńjest wyjątkowy.Każdy celebrujemy jakobardzo ważny, jedyny.Kiedy następuje jakieś święto,chcemy dodatkowo podkreślić je wyszukaną potrawą.Tatar, który proponuję dziś, spożywaliśmy kilka dni temu w bardzo specyficznym towarzystwie.Do pełni szczęścia, brakowało kilku osób, jednakwszyscy doskonale wiemy, że..."im świat większy, tym bliższa bliskość..." dlatego właśnie potrafiliśmycieszyć się swoją obecnością nawet w zmniejszonym gronie.Tatar sporządziłam z 35 dag najwyższej jakości
wołowej polędwicy.
Mięso umyłam, oczyściłam z błon, zmieliłam dwukrotnie.Siedem jaj sparzyłam,
żółtka dodałam do
polędwicy, wymieszałam.Doprawiłam do smaku
oliwą,
solą,
białym pieprzem, który utłukłamdrobno w moździerzu,
musztardą staropolską, jednym małym filetemanchovies,
sokiem z cytryny i słodką, mieloną
papryką.Dłońmi zwilżonymi w
oliwie uformowałam kulki, każdą ozdobiłam
oliwką.Ułożyłam na półmisku. Ozdobiłam białą,
czosnkową cebulą,
szczypiorkiem,plasterkami
cytryny oraz
śliwkami z zalewy octowej.Smacznie i serdecznie polecam :)Pozdrawiam też moje dwie starsze Siostry, które dziś przebywają na drugim krańcu Polski :*