Wykonanie
SkładnikiPuszka
pomidorów bez skórki (mogą być pokrojone a w sezonie oczywiście świeże!)
Cukinia (ja wzięłam dwie malutkie)Ząbek
czosnku1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego200 ml
wywaru z
włoszczyznyDwie garści
makaronu (u mnie pszenny, sama biorę gryczany, może też być żytni)
sól i
pieprz do smaku1/3 łyżeczki
bazyliiPrzygotowanieDo garnczka wrzucamy zawartość puszki, obraną i pokrojoną w kawałki
cukinię (obieram bo moja córka nie lubi jej skórki, ale nie jest to konieczne), koncentrat, rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę
czosnek i
bulion. Gotujemy aż
cukinia zmięknie wtedy wrzucamy
makaron, lekko solimy i gotujemy do miękkości
makaronu. Ponieważ
makaron absorbuje
wodę całość powinna uzyskać konsystencję pasty. O ile tak nie jest możemy część czasu gotować bez przykrycia lub dorzucić jednego lub dwa
pomidory jeśli mamy. Wykańczamy posypując
bazylią a jeszcze lepiej dodając posiekane świeże listki! PYCHA!
Ten
makaron sam w sobie stanowi świetny, lekki i wegetariański posiłek. Ja dziś dorzucam Natalii pulpecika STĄD z odrobiną
marchewki. Na deser zaś wrzucam pokrojone
jabłko marki Champion, bo nie ciemnieje po obraniu i nadal dobrze smakuje! W bidoniku
sok jabłkowy pół na pół z
wodą. A wszystko na dzisiejszy przedszkolny obiadek :) Smacznego córciu!
SMACZNEGO SIOSTRY!