Wykonanie

Bez zbędnych ceregieli, może któraś z Was się pokusi. Piecze się 10 minut, szykuje jakieś 30 minut, teraz tylko decyzja i ewentualnie pójście do sklepu.Życzę Wam pysznego, przepysznego tłustego czwartku! Obowiązkowo zjedzcie pączka, no chyba, że nie lubicie. Ściskam Was mocno moje Wy zdrowo odżywiające się siostrzyczki :*

STEFANKA BEZ
MĄKI,
CUKRU, TŁUSZCZUSkładniki5
białek, 192g160g mielonych
migdałów blanszowanych100g
amarantusa ekspandowanego z
miodem60ml
wody5ml
stewii2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia+ opcjonalnie2 czubate łyżeczki kakao/karobu30ml
wodyPrzygotowanie
Białka mieszamy z
migdałami i
stewią. Następnie dolewamy
wodę i dosypujemy
amarantus. Tak przygotowaną masę możemy już piec. Jeśli chcemy uzyskać część ciasta
kakaowego, połowę masy mieszamy ze składnikami dodatkowymi.Pieczemy rozłożone na blachę na papierze przez 12 minut, na 150 stopni. Zostawiamy chwilę w piekarniku wyłączonym. Studzimy w otwartym."
Biszkopt" kroimy tak, aby można było układać je warstwami.Do przekładania użyłam
soku truskawkowego,
dżemu truskawkowego i
dżemu z karamboli. Wszystkie
przetwory domowe, wprost
spod ręki mojej genialnej teściowej, która słodzi
ksylitolem i
owoce sprowadza z wiejskich
sadów i pól :)Przekładając warstwy, w
biszkopcie robiłam dziurki widelcem. Technika była następująca:
biszkopt jasny nakłuty z góry i posmarowany
sokiem za pomocą gumowego pędzla. Posmarowany
dżemem i przykryty nakłutym z obu stron
biszkoptem kakaowym.Ten również posmarowany
sokiem i
dżemem i nakryty nakłutym z obu stron jasnym
biszkoptem.Jasny posmarowany
sokiem i
dżemem i pokryty
kakaowym biszkoptem nakłutym wyłącznie z wewnątrz.



Całość zawinęłam w folię aluminiową na 2 godziny.Kroi się łatwo, nie rozpada się.

Stefanka smakuje wspaniale, jest słodziutka, miękka, aromatyczna. Pachnie słodkimi dżemikami i
kakao. Smakuje jak
ciasteczka. To świetna alternatywa do kupnych
słodyczy. Jeszcze dacie radę zrobić. A jak nie na tłusty czwartek, to na pewno znajdziecie dobrą okazję! Gwarantuję mega doznania smakowe!Możecie walnąć na wierzch polewę z
kakao i
syropu z agawy lub karobu z melasą. To już wypas normalnie!! :)SMACZNEGO SIOSTRY!