Wykonanie

Kochani,Święta tuż, tuż i dlatego nie mogłam się powstrzymać, aby Wam nie zaproponować mojego dietetycznego
hitu, który wywindował blog Dietetycznie Siostro tak wysoko! A co to takiego?? Oczywiście słodki wypiek bez
mąki,
cukru i tłuszczu.PIERNIKOWE CUPCAKE BEZ
CUKRU BEZ
MĄKI BEZ TŁUSZCZUSkładniki500g
ciecierzycy już gotowej do zjedzenia (gotowanej lub z puszki/słoika)5 jaj30g
amarantusa ekspandowanego130g
ksylitolu30g posiekanych
migdałówPrzyprawa do piernika - 4 łyżki1-2 łyżeczki
proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego, ponieważ nie pozostawia specyficznego posmaku, typowego dla proszku)15 kropel
stewii w płynie (można sobie darować - ja lubię wyjątkowo słodkie ciasta)Przygotowanie
Ciecierzycę blendujemy razem z
jajkami i
proszkiem do pieczenia. Bardzo sprawnie mi to poszło z użyciem blendera ręcznego Tefal Infini Force (z przystawką do
majonezu i
sosów). Składniki szybko zmieniły się w gładką masę, a blender nawet się tym nie rozgrzał. Użyłam do blendowania srebrnej przystawki miksującej.

Do masy dodajemy
przyprawę, zmielony na puder
ksylitol,
stewię i mieszamy dalej łyżką. Ja chciałam wypróbować możliwości Tefal Infiny Force i nie zawiodłam się - blender ani trochę nie był ciepły, a dzięki technologii ActiFlow, masa była wyjątkowo gładka. To dla mnie wspaniała wiadomość, ponieważ bardzo często używam blendera w swojej kuchni.
Mogę teraz bez wątpliwości polecić Tefal.

Na koniec do masy dodajemy
migdały i
amarantus. Mieszamy i wykładamy do sylikonowych foremek z niewielkimi górkami. Pieczemy 25-30 minut, do zarumienienia się wierzchu. Wyjmujemy z foremek jeszcze ciepłe - wtedy najlepiej odchodzą od foremek. Możemy też świątecznie je udekorować - w niczym nie ustępują wypiekom z białej
mąki i
cukru. Moim zdaniem biją je na łeb!

Z podanej ilości wyszło 50 cupcakesów. To niecałe 50kcal na każdą babeczkę! Ale to nie jest jedyny plus tych małych cudeniek. Są przygotowane z węglowodanów złożonych, bogatych w wartości odżywcze - ten wypiek więc dostarczy zdrowia, energii, nasyci, zajmie organizm trawieniem, strawi całość i nie odłoży żadnych zapasów w postaci dodatkowych centymetrów w
pasie, ponieważ tutaj nie mamy ani grama tłuszczu czy zbędnych kalorii w postaci bezwartościowego
cukru. Zamiast "białej śmierci" używamy tu zdrowy
ksylitol - kaloryczny, ale słodki, odgrzybiający i dobroczynny dla zębów.

Te babeczki nie mają minusów - no, może jeden - STANOWCZO ZA SZYBKO ZNIKAJĄ!!Do przygotowania PIERNIKOWYCH CUPCAKEsów BEZ
CUKRU BEZ
MĄKI BEZ TŁUSZCZU użyłam:- Blendera ręcznego (z przystawką do
majonezu i
sosów) Tefal Infiny ForceMój deser to kontynuacja konkursu z
marką Tefal "Blogerzy z pomysłem", w którym biorę udział, aby móc rozdać Wam, moim czytelnikom, świąteczne prezenty. Żeby wygrać sprzęt Tefala:1. Polub mój deser TUTAJ (link zamieszczę 18 grudnia)2. W komentarzu na Facebooku (pod polubionym zdjęciem) napisz przepis na twój deser przygotowany z użyciem sprzętu TefalDo wygrania rewelacyjne sprzęty, o których przeczytasz w moich poprzednich postach TUTAJ i TUTAJ .Baw się z nami, serdecznie zapraszam i pozdrawiam!Ania