Wykonanie

SkładnikiOkoło kilograma wieprzowego
schabu środkowego1
marchewka1
pietruszka2 ząbki
czosnku1
cebulka nieduża3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
papryki ostrej i 1 słodkiej1/3 łyżeczki soli'1/8 łyżeczki
białego pieprzuPrzygotowanie
Schab osolić i przyprawić
paprykami i
pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.Na gorącej
oliwie obsmażyć
schab ze wszystkich stron, do
oliwy dolać 1/2 szklanki
wody, wrzucić pokrojone warzywa, troszkę
soli i posiekany
czosnek i przykryć.
Schab dusić około półtorej godziny, przekręcając
mięso i dolewając troszkę
wody jeśli jest potrzeba. Generalnie dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu w, jak to moja mama
mówi, krótkim sosie ;)
Mięso wyszło pyszne a do tego jest chude i zdrowe. Można zjeść ciepłe w kawałku ale świetne jest na zimno! Sos
spod schabu użyłam ponownie do uduszenia innego
mięsa - więc to dodatkowy powód aby pozostawić
schab do zjedzenia na zimno.SMACZNEGO SIOSTRY!