Wykonanie

Co tu dużo mówić. Placki, a szczególnie te z
jabłkami to na moim blogu klasyk. Dlaczego? To proste - moja córka uwielbia placuchy, racuchy i inne placuszki. Najfajniejsze w tych wszystkich plackach jest to, że można dowolnie modyfikować ich "nadzienie". Jeśli nie masz akurat
jabłek, możesz użyć do placków
gruszki,
moreli,
banana lub jeszcze inny
owoc. Możesz dosypać ingrediencje według uznania, apetytu lub zawartości szafki, a placki nadal będą potrawą szybką, prostą i mega smaczną :) Dlatego potraktuj mój kolejny przepis na placki, jako pomysł na ciasto podstawowe do placków z, w tym przypadku,
jabłkowym nadzieniem. Możesz modyfikować ich smak i fantazjować z
przyprawami. Najważniejsze aby się przy tym dobrze bawić, czego Ci życzę podczas smażenia :)Składniki na 8 placków/ 2 porcje100g
płatków jaglanych zmielonych na
mąkę w młynku40ml
wody2
jajaSzczypta
kardamonuŁyżeczka/pół łyżeczki
cynamonuMała garść
jagód goji3-4 Ł
oleju rzepakowegoPrzygotowanie
Jaja mieszamy ze zmielonymi
płatkami,
przyprawami i
wodą na gładką masę.
Jabłka kroimy w niewielkie kawałki i mieszamy z masą.Dosypujemy
jagody.Rozgrzewamy na patelni 2-3 łyżki
oleju i kładziemy łyżką placki. Smażymy z obu stron na dość wolnym ogniu, przewracając. W razie potrzeby dolewamy łyżkę/ dwie
oleju.

Zmielone
płatki bardzo chłoną wilgoć więc
olej musi być mega rozgrzany. Jeśli jednak chcecie aby potrawa była wyjątkowo dietetyczna, możecie
jabłko zetrzeć na małych lub średnich oczkach tarki. Wtedy masa będzie jednolitej konsystencji, co pozwoli na kładzenie cieńszych placków i smażenie bez tłuszczu :)SMACZNEGO SIOSTRY!p.s. Ostatnio na blogu jest trochę mniej wpisów, ale mam na to dobre wytłumaczenie. Przede wszystkim łączę opiekę nad dwójką małych dzieci, z prowadzeniem domu i pracą na 1/3 etatu. Do tego ostatnie dwa tygodnie przez nasz dom przeszło tornado zwane remontem. Odnowiliśmy kuchnię i z tego akurat jestem najbardziej zadowolona :) Dlatego posypuję głowę popiołem i obiecuję zamieszczać więcej przepisów...co tu dużo mówić - strasznie to lubię! :)Ściskam!Ania