Wykonanie
Z
serii kombinowanie w kuchni dla małych buziek .. :) Oto placki, które moja Mała wciąga niczym odkurzacz .. Ja z resztą mam do nich ten sam stosunek, nic więc
dziwnego, że zniknęły w ciągu 15 minut od usmażenia .. :-)))

Składniki :- 1/2 kg
jabłek- 25 dkg
mąki orkiszowej (lub zwykłej)- 1/4 litra
mleka ( lub
wody)- 2
jajka-
olej rzepakowy do smażenia-
przyprawa do dań słodkich KamisPrzygotowanie :1. W misce mieszam
mąkę z
wodą oraz
żółtkami i
przyprawą. Ubijam pianę z
białek, dodaję do ciasta.2.
Jabłka obieram i kroimy w plastry grubości ok 1 cm, wycinam gniazda nasienne.3. Każdy kawałek
jabłka zanurzam we wcześniej przygotowanym cieście, następnie kładę na patelnię z rozgrzanym
olejem i smażę na złoty kolor.4. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.5. Placuszki można polać
jogurtem lub
miodem. Można też pozostawić w wersji bez dodatków, jak u mnie :)