Wykonanie

Co robić gdy na dietę przechodzi mięsożerca? Co robić aby dieta nie była nudna, a posiłki znów nam smakowały? Wystarczy się zainspirować i stworzyć danie w wersji light! Ja zawsze tak robię gdy dopada mnie monotonia diety. Tak również powstała terrina z
kurczaka. Spodobał mi się przede wszystkim sposób przygotowania tej potrawy i to, że zasadniczo...wszystko trzeba w niej zmienić :) I tak, czerwone
mięso zostało zastąpione chudym drobiem, skwarki ze
słoniny duszonymi
pieczarkami z
cebulką, a
boczek, którym owija się potrawę zastąpiłam
cukinią. Terrinę upiekłam w sylikonowej foremce, dzięki
czemu mięso było soczyste.Składniki500g
piersi z kurczakaCukinia6
pieczarek2
cebulePół
czerwonej papryki2
białkaPieprz,
sól, ulubione
ziołaŁyżeczka
oleju sezamowego - na diecie Dukana bez
oleju
Przygotowanie
Paprykę pieczemy na kawałku folii aluminiowej przez 20-30 minut na 180 storpni i obieramy ze skórki.
Cukinię kroimy w podłużne paski za pomocą obieraczki i paskami wykładamy foremkę.
Cebulkę szatkujemy i podduszamy na wodzie na patelni. Gdy
cebulka jest już miękka dokładamy poszatkowane
pieczarki i duzimy aż wszystko zacznie się lekko podsmażać.
Mięso mielimy i mieszamy dokładnie z dwoma
białkami,
olejem i
przyprawami, a następnie dokładamy uduszone warzywa i dobrze mieszamy. Do wyłożonej
cukinią foremki nakładamy warstwę
mięsa, następnie kładziemy kilka pasków pokrojonej
papryki -i znów pokrywamy
mięsem. Na koniec zawijamy w paski
cukinii. Pieczemy do 50-ciu minut na 170-180 stopni. Pozostawiamy w foremce do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki aby nabrała pełnego smaku i dobrze stężała. Podajemy na zimno.

SMACZNEGO SIOSTRY!