Wykonanie
Może nie jest to najzdrowszy i najbardziej dietetyczny pomysł na śniadanie, ale kto by się tym przejmował, kiedy to jest takie pyszne... Kultowe amerykańskie pancakes, czyli "naleśniki", w rzeczywistości nie przypominają ani francuskich crêpes, ani naszych cienkich placków z farszem. To puszyste, dość grube, ale miękkie i lekkie ciasto, którego bazą jest
mąka i...
maślanka. Zresztą, spróbujcie sami. Wykonanie - śmiesznie łatwe.Składniki:1 i 1/4 szklanki
mąki1 i 1/4 szklanki
maślanki1/4 szklanki
cukru pudru1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/4 szklanki
oliwyszczypta
soliWszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy bardzo niewielką ilość
masła i smażymy placki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Na patelni teflonowej można je smażyć bez tłuszczu.Klasycznie pancakes je się polane
syropem klonowym i faktycznie jest to połączenie idealne. Można jednak pobawić się dodatkami - amerykańskie naleśniki wspaniale komponują się z
konfiturą z
moreli, z
pigwy czy z
agrestu, z
masłem i odrobiną
cukru, z nutellą, ze świeżymi
owocami i
miodem, z sosem
jagodowym, z
cukrem pudrem.Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby zrobić wersję wytrawną - wówczas do ciasta nie dodajemy
cukru, a na wierzch po usmażeniu kładziemy
masło i
sadzone jajko lub usmażone plasterki
cukinii oprószone świeżo zmielonym
pieprzem.
Enjoy!