Wykonanie
Ostatnio robiłam pancakes z trochę innego przepisu, a dziś są naleśniki amerykańskie z
maślanką. W smaku nieco innego od poprzednich (Pancakes - amerykańskie naleśniki z
czereśniami), ponieważ zawierają nieso inne składniki. Dodatkowo zawierają
sodę i
maślankę. Muszę jednak przyznać, że są pyszne i nawet smakują mi bardziej od poprzednich, które robiłam. Pierwsza wersja jest raczej dla osób, które nie mają
maślanki w domu i zastępują ją innymi składnikami. Dzisiejszą wersję polecam Wam bardziej - o ile macie w domu
maślankę. Jeśli nie - to bez niej też można zrobić pancakes (patrz pierwszy przepis). Pozdrawiam ;)
Co potrzebujemy : (zazwyczaj robię z podwójnej porcji)1 i 1/4 szklanki
maślanki1 i 1/4 szklanki
mąki1
jajko1/4 szklanki
cukru pudru1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/4 szklanki
oliwyszczypta
soli1. Blenderem miksujemy wszystkie składniki na gładką masę.2. Smażymy na rozgrzanym
oleju z dwóch stron, na małym ogniu, aby się nie przypalały. Można podawać z
dżemem lub czym się chce (ja użyłam domowego
dżemu morelowego).SMACZNEGO ;)