ßßß
Może nie jest to najzdrowszy i najbardziej dietetyczny pomysł na śniadanie, ale kto by się tym przejmował, kiedy to jest takie pyszne... Kultowe amerykańskie pancakes, czyli "naleśniki", w rzeczywistości nie przypominają ani francuskich crêpes, ani naszych cienkich placków z farszem. To puszyste, dość grube, ale miękkie i lekkie ciasto, którego bazą jest mąka i... maślanka. Zresztą, spróbujcie sami. Wykonanie - śmiesznie łatwe.Składniki:1 i 1/4 szklanki mąki1 i 1/4 szklanki maślanki1/4 szklanki cukru pudru1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/4 szklanki oliwyszczypta soliWszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy bardzo niewielką ilość masła i smażymy placki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Na patelni teflonowej można je smażyć bez tłuszczu.Klasycznie pancakes je się polane syropem klonowym i faktycznie jest to połączenie idealne. Można jednak pobawić się dodatkami - amerykańskie naleśniki wspaniale komponują się z konfiturą z moreli, z pigwy czy z agrestu, z masłem i odrobiną cukru, z nutellą, ze świeżymi owocami i miodem, z sosem jagodowym, z cukrem pudrem.Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby zrobić wersję wytrawną - wówczas do ciasta nie dodajemy cukru, a na wierzch po usmażeniu kładziemy masło i sadzone jajko lub usmażone plasterki cukinii oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
Enjoy!