Wykonanie
Przyszło mi upiec aż dwa :-) zrobiłam to z miłą chęcią!To mój pierwszy tort, który wygląda jak tort :-)Nie miałam pojęcia jak się robi kremy i zdobienia wierzchu i proszę...kwestia wprawy, podpatrzeń i czasu.Pewnie nie pamiętacie ale pokazywałam już na tym blogu brzdąca.Krem znaleziony gdzieś w internecie okazał się nieodpowiednim kremem i wyszło co wyszło...masakra jednym słowem! możecie zobaczyć sami klikDziś prezentuje krem rodzinny cioci
Haliny, który przechodzi z dziada pradziada i właśnie wpadł w moje ręce. Ciocia
Halina wprawdzie nadal korzysta z tego przepisu ale ucieszyła się, że dalej przechodzi on do innych rąk...i to jakich rąk- moich :-)Trochę pracochłonny ale opłaca się poświęcić mu tyle czasu na ile zasługuje!Polecam!

Składniki na
biszkopt z mojego przepisu1/2 szklanki
mąki tortowej1/2 szklanki
maki krupczatki1 szklanka
cukru5 całych jaj1 łyżka
octu2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie
żółtka wbijam oddzielnie do głębokiego talerza, dodaje do niego
proszek do pieczenia oraz
ocet i ubijam lekko widelcem.
Białka miksuję z
cukrem na sztywną pianę, dodaje ubite
żółtka z talerza i dosypuje
mąkę delikatnie mieszając. Piekę w nagrzanym piecu do 200' ok 20minKrem:przepis od cioci
Haliny2 kostki
masła użyłam Gostyń2 łyżki
cukruTe dwa składniki zmiksować do uzyskania jednolitej masy-
cukier nie musi być zupełnie roztarty.6-7 całych jaj6-7 łyżek
cukru100'
spirytusu- dodać na samym końcu!!!Garnek z
wodą postawić na gazie i poczekać aż
woda będzie wrzała wtedy nałożyć na garnek miskę z masą jajeczną i ubijać mikserem do czasu aż
zrobi się gęsta piana. Wyłączyć gaz i dalej ubijać masę jajeczną- tym razem do całkowitego ochłodzenia się masy i powstania gęstego kremu. Trwa to ok 30-40 minut. Miska musi być postawiona połowę czasu na garnku z parującą
wodą, w późniejszym czasie można ją zdjąć dalej miksując aż do schłodzenia.Gdy krem jajeczny jest już zimny, dodawać po 2 łyżki do masy
maślanej nie przerywając ucierania.Gdy już skończy się całą masa jajeczna i krem jest gładki wsypać 2 łyżeczki
kakao przez sitko ponownie miksując. Na końcu dodajemy 50'
spirytusu powolutku! i teraz jeśli krem się zważy można go spokojnie uratować! W tym celu należy stopić 1/4 kostki
masła i lekko ciepłe wlać do kremu miksując- powinno się zrobić gładkie.Upieczony
biszkopt podzielić na 3 części, każdą z nich spryskać resztą
spirytusu i nałożyć krem.Życzę smacznego!