ßßß Cookit - przepis na Keks na kęs

Keks na kęs

nazwa

Wykonanie

Keks to ciasto, które nie potrafię jednoznacznie zakwalifikować do typu Świąt. U mnie w rodzinie pojawiał się na Wielkanoc i Boże Narodzenie, ale kompletnie nie znam jego pochodzenia.
Mam natomiast wspomnienia, piękne wspomnienia!
Keks zawsze był u mojej nieżyjącej już prababci. Odkąd pamiętam prababcia wyglądała tak samo sędziwie. Zawsze niska, szczupła, z grubymi rajstopami na nogach i ogromnymi oczami miło na mnie spoglądającymi. Prababcia to była kobieta wierząca w to, co pokazują w tv. Pamiętam dobrze dzień mojej matury pisemnej z historii i to, jak po powrocie moja mama opowiedziała mi anegdotę:
Prababcia przyjechała do nas na tydzień- dwa, a w dniu mojej matury obejrzała reklamę, z której można było wysnuć, że osoba pijąca Actimela zda wszystkie egzaminy...No cóż, ja nie wypiłam i babcia się martwiła ;)
Obyło się na szczęście bez Actimela, ale co babcia się nadenerwowała...
W każdym razie keks to w mojej głowie ciasto prababci Marysi, choć wiem, że jej córka, a moja babcia Irenka również je piecze. Piecze kilka tygodni wcześniej, owija w ściereczkę i chowa, aby "nabrało smaku" do Świąt.
Nie mam niestety przepisu, który krąży po mojej rodzinie, ale wzięłam ten z książki "Kuchnia Polska", którą dostałam na swoje 18ste urodziny.
Przepis na dużą keksówkę lub 30 mini muffinów:
3 szklanki mąki
szklanka cukru
200g masła
4 jajka
250g owoców kandyzowanych
łyżeczka spirytusu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy jajka i dalej miksujemy. Nie martwcie się, jeżeli ciasto będzie wyglądało jakby się zważyło. Po dodaniu mąki wszystko nabierze odpowiedniej konsystencji.
Do ciasta dodajemy porcjami przesianą mąkę, następnie proszek do pieczenia i kandyzowane owoce.
Na koniec dodajemy spirytus, mieszamy i wykładamy dość gęste ciasto na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.
Pieczemy ok. 45min do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym na 180-200stopni.
Keks można podawać bez dodatków, lub tak jak ja polany lukrem i posypany kandyzowaną skórką pomarańczową.- Pycha!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/12/keks-na-kes.html