ßßß Cookit - przepis na Ciasteczkowe rogaliki drożdżowe

Ciasteczkowe rogaliki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Takie ciasteczkowe rogaliki robiły dziewczyny na szkolny słodki czwartek.
Ciasteczkowe rogaliki drożdżowe z tej strony klik
Składniki:
ok. 20 rogalików
250 g mąki
100 g zimnego masła
1 łyżeczka drożdży instant
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
dowolny dżem ( u mnie dżem z kiwi klik )
cukier puder do posypania
Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy na małe kawałeczki. Następnie dodajemy śmietanę i ekstrakt. Zagniatamy ciasto i przekładamy je do miseczki, którą nakrywamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 4 godziny, a po wyjęciu zostawiamy 30 minut w temperaturze pokojowej.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 – 4 mm formując prostokąt o bokach ok. 16 x 65 cm i dzielimy go na w miarę równe trójkąty. W najszerszej części każdego trójkąta kładziemy ok. 1/2 łyżeczki dżemu i zwijamy rogaliki. Można posmarować brzegi białkiem, żeby mieć pewność, że nie rozkleją się w czasie pieczenia.
Rogaliki pieczemy w 180ºC przez ok. 15 min, aż będą rumiane. Posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/11/ciasteczkowe-rogaliki-drozdzowe.html