Wykonanie
Takie
ciasteczkowe rogaliki robiły dziewczyny na szkolny słodki czwartek.


Ciasteczkowe rogaliki
drożdżowe z tej strony klikSkładniki:ok. 20 rogalików250 g
mąki100 g zimnego
masła1 łyżeczka
drożdży instant3 łyżki
śmietany 18%1 łyżka
cukru1 łyżka ekstraktu
waniliowegododatkowo:dowolny
dżem ( u mnie
dżem z
kiwi klik )
cukier puder do posypania
Mąkę mieszamy z
drożdżami i
cukrem. Dodajemy zimne
masło i siekamy na małe kawałeczki. Następnie dodajemy
śmietanę i ekstrakt. Zagniatamy ciasto i przekładamy je do miseczki, którą nakrywamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 4 godziny, a po wyjęciu zostawiamy 30 minut w temperaturze pokojowej.Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 – 4 mm formując prostokąt o bokach ok. 16 x 65 cm i dzielimy go na w miarę równe trójkąty. W najszerszej części każdego trójkąta kładziemy ok. 1/2 łyżeczki
dżemu i zwijamy rogaliki. Można posmarować brzegi
białkiem, żeby
mieć pewność, że nie rozkleją się w czasie pieczenia.Rogaliki pieczemy w 180ºC przez ok. 15 min, aż będą rumiane. Posypujemy
cukrem pudrem.