Wykonanie
Kolejne spotkanie przy piekarniku... Eweliną i Moniką jest na prawdę super miło kiedy tak czeka się na dodane zdjęcia osób z Tobą piekących, ciekawość wyglądu każdego wypieku... smaku bo przecież niektórzy z nas przepisy modyfikują i to zaskoczenie gdy patrzy się na swój
chleb... bez
mąki może tak wyglądać? no właśnie sama byłam zaskoczona, ponieważ przekładając masę do blaszki niespecjalnie urzekła mnie zapachem, wkładałam go do pieca bez emocji a
potem wróciłam do łóżka mimo, że godzina popołudniowa:) takie małe lenistwo dzisiaj:)) gdy piec piskliwym dźwiękiem dał mi znać, że
pora wstać byłam pod wrażeniem wyglądu
chleba tym bardziej, że
mąkę z
manioku użyłam pierwszy raz. Polecam tym, którzy są na bezglutenowych dietach i tym, którzy zaczęli dietę bez pszenną :)ja jestem bynajmniej pod wrażeniem!
Chleb żytni bezglutenowywedług William-a Davisa "Kuchnia bez pszenicy"Składniki:2i 1/2 filiżanki
mączki migdałowej (dałam 270g
mąki z
ciecierzycy )1/2 filiżanki
mąki z
ciecierzycy ( dałam 170g z
manioku)1/2 filiżanki mielonego
siemienia lnianego ( dałam 100g w całości )1 łyżka
sody oczyszczonej ( dałam 1 łyżeczkę
sody i 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia )1/2 łyżeczki
soli morskiej ( dałam łyżeczkę )1 łyżka mielonego
kminku (dałam w całości )10
jajek ( dałam 5 )1/2 filiżanki
masła roztopionego ( dałam 120g )1/4 filiżanki
maślanki ( dałam 350g
kefiru )1 łyżka
stewii lub
ksylitolu ( dałam
brązowy cukier )3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejRozgrzej piekarnik do 180'C. Natłuść foremkę o wymiarach 21 x 10 cmWszystkie składniki suche wsypałam do misy malaksera, następnie dodałam całe
jaja mimo iż w przepisie William podaje by
białka ubić na sztywno i dodać na samym końcu, dodałam resztę mokrych składników, wymieszałam i przełożyłam do blaszki, posypałam wierzch dodatkowo
kminkiem i wsunęłam do nagrzanego pieca. Piekłam 30 minut. Smacznego:)