ßßß
Składniki:1 1/4 szklanki mąki migdałowej1/4 szklanki + 2 łyżki mąki z ciecierzycy1/4 szklanki złocistego siemienia lnianego1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki soli morskiej5 jajek1/4 szklanki roztopionego masła1 łyżka maślanki1/2 łyżki miodu (w oryginalnym przepisie ksylitol)Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W między czasie przygotowujemy formę na chleb o wymiarach 21cm na 10cm, którą smarujemy masłem i obsypujemy otrębami np. gryczanymi.W jednym naczyniu dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki (ja to zrobiłam mikserem ręcznym). Następnie dodajemy żółtka, masło, maślankę, miód i mieszamy pulsacyjnie mikserem aż składniki dobrze się połączą.W osobnej misce ubijamy żółtka na sztywną pianę i łączymy z przygotowaną wcześniej masą.Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki i pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka.Upieczony chleb zostawiamy do ostygnięcia w formie przez 10 minut a następnie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Chlebek wspaniale pachnie. Jest lekko orzechowy i w konsystencji przypomina trochę ciasto. Smakuje jednak wspaniale szczególnie z domowym dżemem bądź masłem orzechowym.Można go przechowywać do 3 dni.
Smacznego...