Wykonanie
Świątecznego testowania ciąg dalszy...
Tym razem na tapetę wzięłam pierniczki. Dotychczas znane mi przepisy to te wykorzystujące
mąkę pszenną. Ale takich nie może jeść (mam nadzieję, że tymczasowo) moja córka. Znalazłam przepis z
mąką żytnią w książce Julity Bator "Święta bez chemii". I to był strzał w dziesiątkę! Przepyszne, aromatyczne, a przede wszystkim bez
mąki pszennej. Mimo, że
mąka żytnia także zawiera gluten, to jednak jest on osłabiony przez śluzy- związki, które pęcznieją rozdzielając gluteniny od gliadyn tak, że te nie mogą spełniać swojej roli. Dodatkowo zamiast
białego cukru wykorzystałam
ksylitol.
Składniki:500g
mąki żytniej200g
miodu75g
ksyliotolu120g
masła1
jajko2 łyżeczki domowej
przyprawy do piernika2 łyżeczki
sody oczyszczonejSposób przygotowania:Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Rozwałkowuj je, podsypując
mąką, na grubość 0,3-0,4 cm. Wykrojone pierniczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz 9-10 minut w temp. 180 st.