Wykonanie
Świątecznego testowania ciąg dalszy...
![](/Data/Images/zapach-domu.blogspot.com\2015_slash_12_slash_pierniczki-zytnie/l/663621540.jpg)
Tym razem na tapetę wzięłam pierniczki. Dotychczas znane mi przepisy to te wykorzystujące
mąkę pszenną. Ale takich nie może jeść (mam nadzieję, że tymczasowo) moja córka. Znalazłam przepis z
mąką żytnią w książce Julity Bator "Święta bez chemii". I to był strzał w dziesiątkę! Przepyszne, aromatyczne, a przede wszystkim bez
mąki pszennej. Mimo, że
mąka żytnia także zawiera gluten, to jednak jest on osłabiony przez śluzy- związki, które pęcznieją rozdzielając gluteniny od gliadyn tak, że te nie mogą spełniać swojej roli. Dodatkowo zamiast
białego cukru wykorzystałam
ksylitol.
![](/Data/Images/zapach-domu.blogspot.com\2015_slash_12_slash_pierniczki-zytnie/l/1965491627.jpg)
Składniki:500g
mąki żytniej200g
miodu75g
ksyliotolu120g
masła1
jajko2 łyżeczki domowej
przyprawy do piernika2 łyżeczki
sody oczyszczonejSposób przygotowania:Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Rozwałkowuj je, podsypując
mąką, na grubość 0,3-0,4 cm. Wykrojone pierniczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz 9-10 minut w temp. 180 st.