ßßß
Tym razem na tapetę wzięłam pierniczki. Dotychczas znane mi przepisy to te wykorzystujące mąkę pszenną. Ale takich nie może jeść (mam nadzieję, że tymczasowo) moja córka. Znalazłam przepis z mąką żytnią w książce Julity Bator "Święta bez chemii". I to był strzał w dziesiątkę! Przepyszne, aromatyczne, a przede wszystkim bez mąki pszennej. Mimo, że mąka żytnia także zawiera gluten, to jednak jest on osłabiony przez śluzy- związki, które pęcznieją rozdzielając gluteniny od gliadyn tak, że te nie mogą spełniać swojej roli. Dodatkowo zamiast białego cukru wykorzystałam ksylitol.
Składniki:500g mąki żytniej200g miodu75g ksyliotolu120g masła1 jajko2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika2 łyżeczki sody oczyszczonejSposób przygotowania:Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Rozwałkowuj je, podsypując mąką, na grubość 0,3-0,4 cm. Wykrojone pierniczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz 9-10 minut w temp. 180 st.