Wykonanie
Farsz na pierogi wyszedł znakomity, pierogi mięciutkie i delikatne ... lekko słodkawe, jednym słowem udane. Z przepisu poniżej wychodzi co najmniej 50 pierogów, farszu nieco zostanie ale można przygotować podwójną porcję pierogowego ciasta i sprawa załatwiona. Myślę, że takie pierogi są odmianą tych tradycyjnych, fajnym zróżnicowaniem choćby dla
kapusty z
grzybami, która na świątecznym
stole przecież i tak zawsze jest ... będzie i
kapusta i pierogi z
kapustą ale tym razem modrą :-) Kto się skusi?

przepis własnySkładniki: na farsz1/2 małej główki modrej
kapustyduża garść
rodzynków1/2 szklanki
wody2 łyżki
oleju + 2 łyżki do karmelizowania
porapół szklanki ugotowanej czarnej
soczewicygałązka
tymianku2 spore białe części
porałyżka
cukruKapustę szatkujemy i wrzucamy do sporego garnka, dolewamy
wodę, dwie łyżki
oliwy,
rodzynki listki
tymianku. Wszystko dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu aż
kapusta będzie miękka. Jeśli
woda odparuje, należy odrobinę jej dolać by nie przypalić
kapusty. W tym czasie kroimy na krążki białą część
pora, wrzucamy go na rozgrzany
olej i smażymy około 2 minut, dodajemy
cukier i smażymy kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.
Por dzielimy na dwie części, jedną dodajemy do duszonej
kapusty, drugą zostawiamy do polania pierogów. Na końcu łączymy czarną
soczewicę z
kapustą, mieszamy farsz i odstawiamy na noc do lodówki.Składniki: na orkiszowe ciasto pierogowe300g
mąki orkiszowej razowej T 1850200g gorącej
wody2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soliWszystkie składniki mieszamy w misie miksera na gładkie ciasto i odstawiamy przykryte mokrą ściereczką na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto dzielimy na połowę, jedną z nich wałkujemy na oprószonej stolnicy i wycinamy krążki dowolnej wielkości, na każdy krążek wykładamy łyżeczkę
kapusty i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem
soli, następnie podajemy je z przygotowanym wcześniej
porem. Smacznego.
