ßßß Cookit - przepis na Pâté z jabłkiem, czerwonym pieprzem i pistacjami

Pâté z jabłkiem, czerwonym pieprzem i pistacjami

nazwa

Wykonanie

Pierwsze moje Pâté w życiu ... kiedyś musiał ten czas nastąpić, akurat okres przedświąteczny więc trzeba było wypróbować. Niestety moje pâté nie jest idealnie gładkie i aksamitne jak być powinno, brak odpowiedniego sprzętu, smakowo jednak całkiem smacznie, jabłko dodaje fajnej słodyczy i zabija zapach wątróbki, czerwony pieprz daje goryczkę a pistacje zdobią górę mojego pâté :-)
przepis własny
Składniki:
200g wątróbki indyczej
50g drobno posiekanych pistacji
2 duże jabłka
200ml śmietanki 30%
łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
1 l soku jabłkowego 100%
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól do smaku
Zagotuj sok jabłkowy, dodaj do niego oczyszczoną wątróbkę, liść laurowy, ziele angielskie i na wolnym ogniu gotuj 7 minut. Wątróbkę wyjmij cedzakową łyżką i pozostaw do przestudzenia. W tym czasie rozgrzej patelnie na którą wrzuć cząstki wydrążonych, obranych jabłek i je upraż aż zmiękną ale nadal zachowają kształt. Wątróbkę wraz z jabłkami zmiel w maszynce do mięsa lub w termomixie, dodaj śmietanę i pokruszony w dłoniach czerwony pieprz, na końcu dodaj siekane pistacje i wymieszaj. Przełóż do słoiczka, naczynia lub miseczki, polej roztopionym masłem ( klarownym ) i zasyp wierzch pistacjami oraz odrobiną pieprzu. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Smacznego.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/03/pate-z-jabkiem-czerwonym-pieprzem-i.html