Wykonanie
Składniki4 porcje4 filety z
łososia bez skóry i ości, każdy po około 200 g lub jeden większy filet1/2 szklanki dość intensywnego
bulionu2 łyżki
czerwonego pieprzu3/4 lub 1 cała szklanka słodkiej
śmietanki kremówki 30% lub 36%ewentualnie
sól do smakuSuszone plasterki
jabłek: 2
jabłkaDodatki:
kaszka kuskus, przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniuPrzygotowanieSuszone plasterki
jabłek:
Jabłka pokroić na cienkie plasterki (od ogonka ku korzonkowi). Ułożyć na blszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i suszyć jeszcze
jabłka w uchylonym piekarniku.
Łosoś: Na większą patelnię wlać 4 łyżki
bulionu, dodać opłukanego i osuszonego
łososia, doprowadzić do wrzenia. Przykryć pokrywą i dusić przez około 10 minut, lub do czasu aż cząstki
ryby będą łatwo się oddzielały i cała będzie ugotowana. W trakcie duszenia
rybę można raz przewrócić. Trzymać w cieple. Przygotować
kaszę kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu.Sos: Do rondelka wlać resztę
bulionu, dodać
czerwony pieprz i gotować przez około 5 minut, aż
bulion się zredukuje o połowę. Dodać
śmietankę kremówkę i gotować przez następne 5 lub nieco więcej minut, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodać
suszone jabłka (po około 4 - 5 plasterków na jedną porcję), pozostawiając 4 ładne plasterki do dekoracji. Odstawić z ognia i podprawić ewentualnie
solą.
Łososia wyłożyć na podgrzane talerze, na wierzchu położyć wyjęte z sosu plasterki
jabłka, polać sosem z
pieprzem. Udekorować suszonym
jabłkiem i podawać z
kaszą kuskus.
