ßßß Cookit - przepis na Pasztet z kurzych watrobek z orzeszkami pistacjowymi

Pasztet z kurzych watrobek z orzeszkami pistacjowymi

nazwa

Wykonanie

Bez pieczenia :) Oryginal mial orzeszki piniowe, a ja zamienialam na pistacje. Z powodzeniem.
6-8 porcji:
50 g orzeszkow pistacjowych
150 g masla
1 cebula
1 jablko
5 galazek tymianku
gozdzik
ziarenko ziela angielskiego
1/2 kg kurzych watrobek
50 ml cydru, calvadosu lub soku jablkowego
sol, pieprz
100 g smietany kremowki 36%
Orzeszki uprazyc na suchej patelni i posiekac. Na patelni rozpuscic 2 lyzki masla, wrzucic posiekana cebule i jablo obrane i starte na tarce, 3/4 listkow tymianku, gozdzik i ziarenko ziela angielskiego. Smazyc mieszajac, az cebula zacznie sie zlocic. Dodac pokrojone watrobki, po 2-3 minutach podlac alkoholem lub sokiem, udusic do miekkosci. Wyjac gozdzik i ziele, doprawic do smaku sola i pieprzem. Zmiksowac blenderem na mus. Dodac reszte miekkiego masla i kremowke. Ponownie zmiksowac i ewentualnie przyprawic do smaku. Wlozyc orzeszki i wymieszac. Przelozyc do ceramicznej foremki, powierzchnie wygladzic i posypac poziostalymi listkami tymianku. Odstawic do schlodzenia.
Przepis z: "Moje gotowanie" nr 4/2015
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/06/Pasztet-z-kurzych-watrobek-z-orzeszkami.html