Wykonanie
Bez pieczenia :) Oryginal mial
orzeszki piniowe, a ja zamienialam na
pistacje. Z powodzeniem.

6-8 porcji:50 g orzeszkow
pistacjowych150 g
masla1
cebula1
jablko5 galazek
tymiankugozdzikziarenko
ziela angielskiego1/2 kg kurzych
watrobek50 ml cydru,
calvadosu lub
soku jablkowegosol,
pieprz100 g
smietany kremowki 36%Orzeszki uprazyc na suchej patelni i posiekac. Na patelni rozpuscic 2 lyzki
masla, wrzucic posiekana
cebule i jablo obrane i starte na tarce, 3/4 listkow
tymianku,
gozdzik i ziarenko
ziela angielskiego. Smazyc mieszajac, az
cebula zacznie sie zlocic. Dodac pokrojone
watrobki, po 2-3 minutach podlac
alkoholem lub
sokiem, udusic do miekkosci. Wyjac
gozdzik i ziele, doprawic do smaku
sola i
pieprzem. Zmiksowac blenderem na mus. Dodac reszte miekkiego
masla i kremowke. Ponownie zmiksowac i ewentualnie przyprawic do smaku. Wlozyc orzeszki i wymieszac. Przelozyc do ceramicznej foremki, powierzchnie wygladzic i posypac poziostalymi listkami
tymianku. Odstawic do schlodzenia.

Przepis z: "Moje gotowanie" nr 4/2015