Wykonanie
Kolejny chlebek na zakwasie ujął moje serducho :-) o tych chlebach można by pisać i pisać ... nadal nie jestem profesjonalistą choć
chleby z mojej ręki stały się przednie :-) ciągle zależy mi na uzyskaniu dziur w miękiszu .. niestety raz wychodzą, raz nie .. wiem, że zależą od hydracji
wody ale chyba nie mam jeszcze tyle odwagi by dolać jej tyle by
chleb był mocno luźny ... kiedyś nastąpi ten dzień kiedy założę żelazną tarczę i nabędę odwagi do
wody :-)
Chleb wyszedł bardzo dobry, pysznie smakuje z
camembertem i
bananem zwieńczony
octem balsamicznym ale to możecie przekonać się sami robiąc sobie taką oto kanapkę
śniadaniową :-)

przepis zaczerpnięty z Piekarni po godzinach z moimi zmianamiSkładniki: na zaczyn:3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
razowego45 g letniej
wody75 g białej
pszennej maki chlebowejWymieszać składniki zaczynu dokładnie, zakryć folia i zostawić na 12 godzin.Składniki: na ciasto właściwe:500g białej
pszennej maki chlebowej100g
mąki żytniej T2000100g
mąki pszennej razowej455g letniej
wody13g
soli8
suszonych pomidorów w
olejugarść posiekanego
tymianku
Przygotowanie:Do dużej miski wsypać
maki , dodać
wodę, wymieszać, przykryć i zostawić na 30 minut. Następnie dodać sol i zaczyn. Wyrabiać 5 minut po czym dodać pokrojone
pomidory i
tymianek i znów zagniatać 3 minuty. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na 2 1/2 godziny i składać co 50 minut.Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części, z każdej ukształtować luźną kule i zostawić na 15 minut. Z każdej porcji uformować bochenek i złączeniem w
gore umieścić w koszu. Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny. Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250C. Piec z para przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 220C i piec jeszcze 35 minut.