ßßß
Składniki:250g aktywnego zakwasu żytniego300g wody (letniej o temperaturze 20stC)300g mąki pszennej chlebowej100g mąki żytniej jasnej100g mąki jęczmiennej1.5 łyżeczki soli8:00 (lub dowolna godzina o której zaczniemy pieczenie)W dużej misce mieszamy zakwas z wodą.Dodajemy mąki i sól i mieszamy, aż uzyskamy lepkie ciasto (temperatura ciasta nie powinna przekroczyć 21stC).Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 10 minut8:10Ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na lekko naoliwionym lub omączonym blacie.Zagniatamy przez 15 sekund i wkładamy do lekko naoliwionej miski na 10 minut.Przykrywamy ściereczką.8:20Ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na lekko naoliwionym lub omączonym blacie.Zagniatamy przez 15 sekund, formujemy kulę i wkładamy do lekko naoliwionej miski na 10 minut.8:30Ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na lekko naoliwionym lub omączonym blacie.Zagniatamy przez 15 sekund, formujemy kulę i wkładamy do lekko naoliwionej miski na 30 minut.9:00Ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na lekko naoliwionym lub omączonym blacie.Zagniatamy przez 15 sekund, formujemy kulę i wkładamy do lekko naoliwionej miski na godzinę.10:00Ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na lekko naoliwionym lub omączonym blacie.Zagniatamy przez 15 sekund, formujemy kulę i wkładamy do lekko naoliwionej miski na godzinę.11:00Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy luźne kule, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.11:15Formujemy dwa bochenki i wkładamy je do koszyków złączeniami do góry.Wkładamy do torebek foliowych i zostawiamy do rośnięcia - mają podwoić objętość.Piekarnik nagrzewamy do 220stC (jeśli ktoś ma kamień to z kamieniem, jeśli nie to nagrzewamy blachę).Chleby zsuwamy (jeśli ktoś ma łopatę to za pomocą łopaty, ja nie mam i zawsze przykładam blachę i odwracam wszystko bardzo szybko, ale delikatnie do góry nogami).Żyletką lub ostrym nożem nacinamy chleb w kwadrat i wkładamy do pieca.Pryskamy wodą kilka razy na początku pieczenia.Pieczemy przez około 1 godzinę.Studzimy na kratce.
/wydrukuj przepis/