Wykonanie
Najzwyklejsza zapiekanka z
jabłkiem,
cytryną i
cynamonem to smak mojego dzieciństwa...babcia gotowała taki słodki obiad gdy chodziłam jeszcze do szkoły podstawowej, co prawda
ryż był gotowany na
mleku i bardzo kleisty ale jakże smaczny, z
masełkiem, rozpływający się w ustach...babciu dziękuję, że
mogę Ciebie wspominać :) U mnie wersja trochę inna niż babcina...zapiekanka z
brązowego ryżu gotowanego na wodzie ale za to przełożona
masełkiem i zwieńczona gęstą, kwaśną
śmietaną :)


przepis własnySkładniki:2
torebki brązowego ryżu (200g) użyłam firmy Kupiec1 kg kwaskowych
jabłek150g
masła startego na
płatkicynamon ( opcjonalnie )6 łyżek
cukru trzcinowegogęsta kwaśna
śmietanaRyż ugotować na sypko bez
soli. Wycisnąć
sok z cytryny do naczynia, obrać i pokroić w kostkę
jabłka które wrzucić do
soku z cytryny (nie ściemnieją ) Zetrzeć
masło na
płatki (wiórki )Na dno foremki do tarty wyłożyć
płatki masła, posypać dwiema łyżkami
cukru, nałożyć ugotowany
ryż,
jabłka, posypać kolejnymi dwiema łyżkami
cukru, opcjonalnie dla smaku
cynamonem i ponownie
masło,
ryż,
jabłka,
cukier,
cynamon i na końcu
masło. Zapiekać w rozgrzanym piecu do 170' C przez 15 minut Po upieczeniu kroić na talerze i udekorować kleksem kwaśnej
śmietany.Pychota:)