ßßß
przepis własnySkładniki:2 torebki brązowego ryżu (200g) użyłam firmy Kupiec1 kg kwaskowych jabłek150g masła startego na płatkicynamon ( opcjonalnie )6 łyżek cukru trzcinowegogęsta kwaśna śmietanaRyż ugotować na sypko bez soli. Wycisnąć sok z cytryny do naczynia, obrać i pokroić w kostkę jabłka które wrzucić do soku z cytryny (nie ściemnieją ) Zetrzeć masło na płatki (wiórki )Na dno foremki do tarty wyłożyć płatki masła, posypać dwiema łyżkami cukru, nałożyć ugotowany ryż, jabłka, posypać kolejnymi dwiema łyżkami cukru, opcjonalnie dla smaku cynamonem i ponownie masło, ryż, jabłka, cukier, cynamon i na końcu masło. Zapiekać w rozgrzanym piecu do 170' C przez 15 minut Po upieczeniu kroić na talerze i udekorować kleksem kwaśnej śmietany.Pychota:)