Zdrowsza wersja szarlotki, bo na mące razowej i z cukrem nierafinowanym. Ciasto na drugi dzień wilgotnieje od jabłek i jest tak samo smaczne jak na zwykłej mące.Szarlotka razowa3 szklanki mąki razowej4 łyżki otrębów200g masła2 żółtka1/2 szklanki + 3 łyżki do jabłekCukru Trzcinowego nierafinowanego Diamant1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki śmietany 18%2kg jabłka1 łyżeczka cynamonuZ podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wykleić formę. Resztę zostawić na kruszonkę. Jabłka pokroić w kostkę. Dodać cukier i cynamon dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wystudzić. Na ciasto wyłożyć jabłka. A następnie rozłożyć resztę ciasta. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.