ßßß Cookit - przepis na Szarlotka pełnoziarnista

Szarlotka pełnoziarnista

nazwa

Wykonanie

Zdrowsza wersja szarlotki, bo na mące razowej i z cukrem nierafinowanym. Ciasto na drugi dzień wilgotnieje od jabłek i jest tak samo smaczne jak na zwykłej mące.
Szarlotka razowa
3 szklanki mąki razowej
4 łyżki otrębów
200g masła
2 żółtka
1/2 szklanki + 3 łyżki do jabłek Cukru Trzcinowego nierafinowanego Diamant
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany 18%
2kg jabłka
1 łyżeczka cynamonu
Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wykleić formę. Resztę zostawić na kruszonkę. Jabłka pokroić w kostkę. Dodać cukier i cynamon dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wystudzić. Na ciasto wyłożyć jabłka. A następnie rozłożyć resztę ciasta. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2014/01/szarlotka-penoziarnista.html