ßßß Cookit - przepis na Szparagi pistacjowe z awokado

Szparagi pistacjowe z awokado

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie o szparagach? sezon już się rozpoczął! Tym razem nie pozwolę sobie na ich przegapienie!... tym bardziej, że sezon trwa bardzo krótko! Przepisów na przyrządzenie jest mnóstwo a ja zwykle nie zdążam z pięcioma bo zwykle każdy domownik ma ochotę na coś innego niż szparagi... ten sezon jednak należy do mnie i nie zawaham się przejeść sporej ich ilości :) otóż zamierzam i to od dziś... na talerzu poniżej aż dwa pęczki tylko dla mnie:) Yuppi!
przepis własny
Składniki: dla 4 osób
2 pęczki świeżych białych szparagów
1 pęczek natki pietruszki + garstka do dekoracji
duża garść świeżych liści cytrynowej bazylii + małe listki do dekoracji
1 szklanka łuskanych pistacji + do posypania wierzchu
2szt dojrzałego awokado
sok z dwóch cytryn
otarta skórka z jednej cytryny
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi obrać i gotować 10 minut na stojąco ( główkami do góry ) Zioła + pistacje + sok z cytryny, skórkę oraz oliwę przełożyć do blendera i zmiksować na masę konsystencji pesto. Masę przełożyć do naczynia, doprawić solą i pieprzem a na końcu dodać dwa rodzaje octu i dobrze wymieszać.
Obrać awokado, usunąć pestkę i pokroić na półplasterki. Ugotowane szparagi wyłożyć na talerz warstwami, na każdą wyłożyć pistacjową masę i układać kolejną warstwę szparagów. Na ostatniej warstwie rozłożyć półplasterki awokado, spryskać sokiem z cytryny, posypać wierzch natką pietruszki, cytrynową bazylią oraz rozdrobnionymi pistacjami. Zjeść od razu!..kusi :)
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/04/a-byo-to-szparagi-pistacjowe-z-awokado.html