Wykonanie
Pamiętacie o szparagach? sezon już się rozpoczął! Tym razem nie pozwolę sobie na ich przegapienie!... tym bardziej, że sezon trwa bardzo krótko! Przepisów na przyrządzenie jest mnóstwo a ja zwykle nie zdążam z pięcioma bo zwykle każdy domownik ma ochotę na coś innego niż
szparagi... ten sezon jednak należy do mnie i nie zawaham się przejeść sporej ich ilości :) otóż zamierzam i to od dziś... na talerzu poniżej aż dwa pęczki tylko dla mnie:) Yuppi!

przepis własnySkładniki: dla 4 osób2 pęczki świeżych białych
szparagów1 pęczek
natki pietruszki + garstka do dekoracjiduża garść świeżych liści cytrynowej
bazylii + małe listki do dekoracji1 szklanka łuskanych
pistacji + do posypania wierzchu2szt dojrzałego
awokadosok z dwóch
cytrynotarta skórka z jednej
cytryny1/2 szklanki
oliwy z oliwek1 łyżka
octu winnego1 łyżka
octu balsamicznegosól,
pieprzPrzygotowanie:
Szparagi obrać i gotować 10 minut na stojąco ( główkami do góry )
Zioła +
pistacje +
sok z cytryny, skórkę oraz
oliwę przełożyć do blendera i zmiksować na masę konsystencji pesto. Masę przełożyć do naczynia, doprawić
solą i
pieprzem a na końcu dodać dwa rodzaje
octu i dobrze wymieszać.Obrać
awokado, usunąć pestkę i pokroić na półplasterki. Ugotowane
szparagi wyłożyć na talerz warstwami, na każdą wyłożyć
pistacjową masę i układać kolejną warstwę
szparagów. Na ostatniej warstwie rozłożyć półplasterki
awokado, spryskać
sokiem z cytryny, posypać wierzch
natką pietruszki,
cytrynową bazylią oraz rozdrobnionymi
pistacjami. Zjeść od razu!..kusi :)Smacznego!
