ßßß Cookit - przepis na Francuskie paczuszki z jabłkami

Francuskie paczuszki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo proste i szybkie paczuszki z moim ulubionym jabłkowym nadzieniem, pachnące w całym mieszkaniu kardamonem, cynamonem i limonką. Takie połączenia lubię najbardziej. Mini paczuszki zjada się najszybciej i najchętniej się je wypieka, jaka to radość kiedy złocą się w piekarniku, promienieją jak szalone i czeka się tylko by je zjeść :) Za oknem robi się już szaro buro, do pracy nie chce się wstać, co kilkanaście minut parzy się świeżego Liptona a na ciele wciąż gęsia skórka...marzy mi się znów lato, słonko za oknem i bratki na parapecie...szkoda, że znów takie długie oczekiwanie! By zapomnieć o burym świecie zapraszam Was na wspaniałe paczuszki z jabłkiem, coś pysznego!
przepis własny
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 duże jabłka najlepiej twarde i soczyste
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
sok z jednej limonki
3 łyżki miodu leśnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
jajko
cukier perlisty do posypania wierzchu
Przygotowanie:
Ciasto francuskie lekko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, pociąć je na kwadraty 7-8 cm.
Do miseczki wycisnąć sok z limonki, pokroić jabłka na małe kawałki wrzucając je od razu do soku z limonki ( nie zmienią koloru ) Dodać przyprawy, mąkę i miód. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę jabłek, zlepiać dwa przeciwległe rogi palcami a następnie lekko w palcach zrolować sterczące końcówki. Każdą paczuszkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem perlistym.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 170'C około 20 minut.
Smaczności życzę :)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/10/francuskie-paczuszki-z-jabkiem.html