Wykonanie
Bardzo proste i szybkie paczuszki z moim ulubionym
jabłkowym nadzieniem, pachnące w całym mieszkaniu
kardamonem,
cynamonem i
limonką. Takie połączenia lubię najbardziej. Mini paczuszki zjada się najszybciej i najchętniej się je wypieka, jaka to radość kiedy
złocą się w piekarniku, promienieją jak szalone i czeka się tylko by je zjeść :) Za oknem robi się już szaro buro, do pracy nie chce się wstać, co kilkanaście minut parzy się świeżego Liptona a na ciele wciąż gęsia skórka...marzy mi się znów lato, słonko za oknem i bratki na parapecie...szkoda, że znów takie długie oczekiwanie! By zapomnieć o burym świecie zapraszam Was na wspaniałe paczuszki z
jabłkiem, coś pysznego!

przepis własnySkładniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego2 duże
jabłka najlepiej twarde i soczyste1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
kardamonusok z jednej
limonki3 łyżki
miodu leśnego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejjajkocukier perlisty do posypania wierzchuPrzygotowanie:
Ciasto francuskie lekko rozwałkować na oprószonej
mąką stolnicy, pociąć je na kwadraty 7-8 cm.Do miseczki wycisnąć
sok z limonki, pokroić
jabłka na małe kawałki wrzucając je od razu do
soku z limonki ( nie zmienią koloru ) Dodać
przyprawy,
mąkę i
miód. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę
jabłek, zlepiać dwa przeciwległe rogi palcami a następnie lekko w palcach zrolować sterczące końcówki. Każdą paczuszkę posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
cukrem perlistym.Piec w rozgrzanym piekarniku do 170'C około 20 minut.Smaczności życzę :)