ßßß Cookit - przepis na Składniki: na kruchy otrębowy spód

Składniki: na kruchy otrębowy spód

nazwa

Wykonanie

Mazurek morelowy z kremem mascarpone na otrębowym spodzie
przepis własny
170g mąki pszennej
150g masła
1/2 szklanki otrębów owsianych ( użyłam Kupiec )
1/2 szklanki mączki migdałowej
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki: na dekorację
250g mascarpone
1 ubite białko jaja na sztywno
1/4 szklanki cukru pudru
1 słoiczek 200g konfitury morelowej
odrobina zielonego barwnika
Wszystkie składniki owsianego spodu przełożyć do miski, masło pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść ciasto, które następnie włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt i przełożyć na blaszkę wysypaną mąką. Resztki ciasta rozwałkować ponownie, wykroić centymetrowe paski oraz wyciąć foremką do ciastek kwiatki i udekorować boki i środek mazurka. W środek kwiatków wcisnąć koralik ( użyć tylko takiego, który można piec w piekarniku inaczej się roztopi podczas pieczenia )
Udekorowany mazurek włożyć na 15 minut do lodówki a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180'. Schłodzony mazurek piec ok 15 minut, wyciągnąć i ostudzić. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, następnie dodać ubite na sztywno białko i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Pomiędzy paskami kruchej dekoracji nałożyć łyżeczką konfiturę morelową i wykonać dekorację szprycą na wyłożonej konfiturze. Resztę kremu zabarwić zielonym barwnikiem i pomiędzy wykonaną dekoracją wycisnąć kilka zielonych wzorów. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/04/mazurek-morelowy-z-kremem-mascarpone-na.html