Wykonanie

Mazurek
morelowy z kremem
mascarpone na
otrębowym spodzieprzepis własny170g
mąki pszennej150g
masła1/2 szklanki
otrębów owsianych ( użyłam Kupiec )1/2 szklanki
mączki migdałowej1
żółtko2 łyżki kwaśnej
śmietanySkładniki: na dekorację250g
mascarpone1 ubite
białko jaja na sztywno1/4 szklanki
cukru pudru1 słoiczek 200g
konfitury morelowejodrobina zielonego barwnikaWszystkie składniki owsianego
spodu przełożyć do miski,
masło pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść ciasto, które następnie włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt i przełożyć na blaszkę wysypaną
mąką. Resztki ciasta rozwałkować ponownie, wykroić centymetrowe paski oraz wyciąć foremką do
ciastek kwiatki i udekorować boki i środek mazurka. W środek kwiatków wcisnąć koralik ( użyć tylko takiego, który można piec w piekarniku inaczej się roztopi podczas pieczenia )Udekorowany mazurek włożyć na 15 minut do lodówki a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180'. Schłodzony mazurek piec ok 15 minut, wyciągnąć i ostudzić.
Mascarpone wymieszać z
cukrem pudrem, następnie dodać ubite na sztywno
białko i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Pomiędzy paskami kruchej dekoracji nałożyć łyżeczką
konfiturę morelową i wykonać dekorację szprycą na wyłożonej
konfiturze. Resztę kremu zabarwić zielonym barwnikiem i pomiędzy wykonaną dekoracją wycisnąć kilka zielonych wzorów. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)
