Wykonanie
Ten sernik z powodzeniem mógłby być wegański gdyby nie fakt, że na jego wierzchu położyłam warstwę
serowo jagodową, użyłam
masła i
mleka :-) ... przystąpiłam do konkursu, kupiłam wszystkie możliwe
serki, zrobiłam już chłodnik z knelkami, gołąbki z
fetą i pyszne faszerowane portobello ... został kremowy
serek z którego chciałam zrobić coś słodkiego ale co, skoro ma być 30 minut! kombinowałam jak koń pod górkę i wymyśliłam... agar to rzecz, która działa od razu i to jest piękne :-) Pamiętać jednak trzeba, że agar należy zagotować, tylko wtedy ma swoją moc a dodając do chłodnej pulpy bardzo szybko ściąga więc należy również uważać by za długo nie czekać z przelaniem masy do formy bo może zastygnąć :-)
przepis własnySkładniki:1 szklankę ugotowanej jaglanki100g
masła700g
mleka150g
cukru50g
cukru pudru300g mrożonych
jagód + do dekoracji2 kremowe
serki Arla Apetina naturalne150g kruchych
ciastek lub
biszkoptów najlepiej podłużnych3 łyżki agar agar
laska waniliimakaroniki do dekoracjiPrzygotowanie:Wyłóż formę 25cm papierem do wypieków, obłóż
biszkoptami, nie trzeba ich nakrapiać, ponieważ masa jest dość mokra, nasączy
biszkopty. Zagotuj
mleko z
wanilią,
cukrem (150g) oraz
masłem, ugotowaną jaglankę przełóż do thermomixa, dodaj połowę mrożonych
jagód oraz połowę gorącego
mleka i zmiksuj na gładką pulpę. Do pozostałego
mleka dodaj agar i ponownie zagotuj, następnie dodaj do masy znajdującej się w thermomixie i raz jeszcze zmiksuj. Masę przelej do foremki wyłożonej
biszkoptami i wstaw na chwilę do zamrażalnika, agar bardzo szybko ściąga, nie trzeba zbyt długo czekać. W tym czasie zmiksuj kremowy
serek naturalny z pozostałymi
jagodami oraz
cukrem pudrem (50g), wyjmij sernik z zamrażalnika, ściągnij rant i wyłóż na wierzch masę
serowo jagodową, niedbale rozprowadź po wierzchu, posyp odrobiną
jagód oraz pokrusz
makaroniki i możesz podawać :-)