ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciacho na patyku

Migdałowe ciacho na patyku

nazwa

Wykonanie

W końcu udało mi się napisać przepis na patykowe ciacho ufff ... które już wszyscy znają bo w sieci ich mnóstwo. Moje wykonane dawno temu, nie pamiętam nawet jak smakowały ale z masłem migdałowym na pewno były wyśmienite :-) Na dziecięce imprezy są idealne, nawet kiedy chcemy pozbyć się na jakiś czas naszych pociech ... wystarczy dać im odrobinę biszkoptów i będą zadowolone z własnej inwencji twórczej :-) Ja polecam w każdym razie!
przepis własny
Składniki:
200g biszkoptów
4 łyżki masła migdałowego Primavika
6 łyżek twarożku naturalnego
200g czekolady 56%
łyżka oleju
kwiatki z masy cukrowej
koraliki cukrowe
Biszkopty zmielić w mikserze, może być kielichowy do koktajlów. Dodać masło migdałowe oraz twarożek i dobrze wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na równe porcje, uformować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. W tym czasie roztopić czekoladę, dodać oliwę i wymieszać. Patyczki do lizaków maczać w czekoladzie i od razu wciskać w schłodzone kulki, ponownie włożyć do lodówki by czekolada na patyczkach zastygła, tym sposobem patyczki nie będą przesuwały się wewnątrz ciasta podczas maczania ciasta w czekoladzie na etapie końcowym. Po schłodzeniu maczamy całe ciacho na patyku w płynnej czekoladzie i wkuwamy np w styropian, następnie przyklejamy ozdobne kwiatki cukrowe oraz posypujemy koralikami. Tak przygotowane lizaki ponownie wkładamy razem ze styropianem do lodówki do czasu aż czekolada na każdej kulce zastygnie. Dekorujemy patyczek ozdobną wstążeczką i częstujemy dzieciaki! Smacznego :-)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/06/migdaowe-ciacho-na-patyku.html