Wykonanie
W końcu udało mi się napisać przepis na patykowe ciacho ufff ... które już wszyscy znają bo w
sieci ich mnóstwo. Moje wykonane dawno temu, nie pamiętam nawet jak smakowały ale z
masłem migdałowym na pewno były wyśmienite :-) Na dziecięce imprezy są idealne, nawet kiedy chcemy pozbyć się na jakiś czas naszych pociech ... wystarczy dać im odrobinę
biszkoptów i będą zadowolone z własnej inwencji twórczej :-) Ja polecam w każdym razie!

przepis własnySkładniki:200g
biszkoptów4 łyżki
masła migdałowego Primavika6 łyżek
twarożku naturalnego200g
czekolady 56%łyżka
olejukwiatki z masy cukrowejkoraliki
cukroweBiszkopty zmielić w mikserze, może być kielichowy do koktajlów. Dodać
masło migdałowe oraz
twarożek i dobrze wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na równe porcje, uformować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. W tym czasie roztopić
czekoladę, dodać
oliwę i wymieszać. Patyczki do lizaków maczać w
czekoladzie i od razu wciskać w schłodzone kulki, ponownie włożyć do lodówki by
czekolada na patyczkach zastygła, tym sposobem patyczki nie będą przesuwały się wewnątrz ciasta podczas maczania ciasta w
czekoladzie na etapie końcowym. Po schłodzeniu maczamy całe ciacho na patyku w płynnej
czekoladzie i wkuwamy np w styropian, następnie przyklejamy ozdobne kwiatki
cukrowe oraz posypujemy koralikami. Tak przygotowane lizaki ponownie wkładamy razem ze styropianem do lodówki do czasu aż
czekolada na każdej kulce zastygnie. Dekorujemy patyczek ozdobną wstążeczką i częstujemy dzieciaki! Smacznego :-)