Wykonanie

Najlepszy z mężczyzn w końcu przyznał, że połączenie
czekolady i
pomidora jest dobrym pomysłem. Ciężko mu to przeszło przez gardło, ale dał radę. Jestem z niego dumna!Jeżeli chodzi o
trufle, to jestem z nich bardzo zadowolona. nie są co prawda dietetyczne, ale nie dodawałam dużo
cukru, więc i tak nie ma kilokalorycznej tragedii. W zasadzie sporą część tłuszczu zastąpiłam
pomidorem, który zagęścił konsystencje kulek. Oczywiście, tak jak w przypadku brownie z
pomidorem dodatku warzywnego nie da się zauważyć gołym
okiem.I dlatego zrobiłam to, co zawsze: siedziałam cichutko, a skład zdradziłam dopiero wtedy, kiedy
trufla została zjedzona. Niektórzy byli wyjątkowo nieufni, ale większość została przekonana.Składniki na 12 kulek:100g
biszkoptu (użyłam gotowych biszkopcików)2 łyżki
masła1/2 średniego
pomidora40g
gorzkiej czekolady1–2 łyżki tartych
migdałówewentualnie 1 łyżka
cukru (ja nie dodawałam)
Biszkopty pokruszyć, przypominam, ze najłatwiej po prostu walić w nie wałkiem.
Masło rozpuścić razem z
czekoladą, dodać
cukier, wszystko dokładnie wymieszać.
Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w małą kosteczkę. dodać go do rozpuszczonej
czekolady i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut.Po tym czasie dodać do masy pokruszone
biszkopty, wymieszać łapką i formować małe kuleczki. Ponieważ
trufle wyglądają okropnie trzeba je obtoczyć w migdałach.Zdrowe? No, może zdrowsze
słodycze ;) Leci do akcji zorganizowanej przez Kucharkę Zen . i do "
pomidorowych inspiracji".