ßßß Cookit - przepis na Pomidorowo-czekoladowe trufle

Pomidorowo-czekoladowe trufle

nazwa

Wykonanie

Najlepszy z mężczyzn w końcu przyznał, że połączenie czekolady i pomidora jest dobrym pomysłem. Ciężko mu to przeszło przez gardło, ale dał radę. Jestem z niego dumna!
Jeżeli chodzi o trufle, to jestem z nich bardzo zadowolona. nie są co prawda dietetyczne, ale nie dodawałam dużo cukru, więc i tak nie ma kilokalorycznej tragedii. W zasadzie sporą część tłuszczu zastąpiłam pomidorem, który zagęścił konsystencje kulek. Oczywiście, tak jak w przypadku brownie z pomidorem dodatku warzywnego nie da się zauważyć gołym okiem.
I dlatego zrobiłam to, co zawsze: siedziałam cichutko, a skład zdradziłam dopiero wtedy, kiedy trufla została zjedzona. Niektórzy byli wyjątkowo nieufni, ale większość została przekonana.
Składniki na 12 kulek:
100g biszkoptu (użyłam gotowych biszkopcików)
2 łyżki masła
1/2 średniego pomidora
40g gorzkiej czekolady
1–2 łyżki tartych migdałów
ewentualnie 1 łyżka cukru (ja nie dodawałam)
Biszkopty pokruszyć, przypominam, ze najłatwiej po prostu walić w nie wałkiem. Masło rozpuścić razem z czekoladą, dodać cukier, wszystko dokładnie wymieszać.
Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w małą kosteczkę. dodać go do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut.
Po tym czasie dodać do masy pokruszone biszkopty, wymieszać łapką i formować małe kuleczki. Ponieważ trufle wyglądają okropnie trzeba je obtoczyć w migdałach.
Zdrowe? No, może zdrowsze słodycze ;) Leci do akcji zorganizowanej przez Kucharkę Zen . i do "pomidorowych inspiracji".
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/05/pomidorowo-czekoladowe-trufle.html