Wykonanie
Z okazji Światowego Dnia Wypieków upiekłam tort pochłaniający trochę czasu czyli się zaangażowałam :) nie da się ukryć,że jest to najlepszy tort na świecie dla tych,którzy kochają
bezę,
migdały,
orzechy i zapach
kawy... do tych szczęśliwców należę ja więc będzie co jeść przez cały tydzień :)

Cytuję za DorotąSkładniki na krem
kawowy:3/4 szklanki
mleka4 duże
żółtka1/3 szklanki
cukru1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
likieru Amaretto1,5 łyżki
kawy espresso w proszku230 g
masła, w temperaturze pokojowej
Mleko podgrzać w garnuszku do prawie wrzenia. W międzyczasie w miseczce roztrzepać
żółtka,
cukier,
mąkę przy pomocy rózgi kuchennej, do uzyskania jasnej masy. Zdjąć
mleko z palnika, połowę dodać do masy z
żółtkami i dokładnie roztrzepać. Roztrzepaną miksturę dodać do
mleka pozostałego w garnuszku i zagotować, mieszając, do otrzymania budyniu. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i schłodzić.
Budyń warto ugotować dzień wcześniej. Przed użyciem ocieplić do temperatury pokojowej.
Likier wymieszać z
kawą, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło, na jasną, puszystą masę. Dodawać
budyń, w
trzech turach, miksując po każdym dodaniu przez 20 - 30 sekund. Dodać
likier z
kawą i zmiksować do całkowitego połączenia.Składniki na
czekoladowe ganache:180 g
gorzkiej czekolady, posiekanej3/4 szklanki
śmietany kremówki 36%2 łyżeczki golden
syrupuW małym garnuszku podgrzać
śmietankę i golden
syrup, doprowadzic do wrzenia. Zdjąć z palnika i zalać nią posiekaną
czekoladę, odstawić na minutę. Po tym czasie wymieszać szpatułką do połączenia i otrzymania gęstego sosu.Dodatkowo:
orzechy laskowe do dekoracji, mogą być podprażone
płatki migdałów do obsypania
bokówWykonanieNa blacie kuchennym rozłożyć 4 blaty
bezowe. Trzy z nich posmarować
czekoladowym ganache, wykorzystując na każdy z nich 1/4 szklanki ganache. Schłodzić w lodówce.Pozostały blat posmarować kremem
kawowym, wykorzystując na jego
pokrycie 1/2 szklanki kremu. Następnie blatem
bezowym z
czekoladą przykryć blat z kremem, odwracając go
czekoladą do kremu. Wyłożyć kolejne 1/2 szklanki kremu, wyrównać, przykryć kolejnym blatem
bezowym z
czekoladą, itd.Po złożeniu torciku jego wierzch i boki posmarować kremem, wyrównać. Schłodzić w lodowce przez minium 2 godziny.Po tym czasie, wierzch i boki torciku posmarować
czekoladowym ganache, wyrównać. Na wierzchu udekorować
orzechami laskowymi, po bokach
płatkami migdałów. Schłodzić.Smacznego :-).