Wykonanie
            Czy ktoś ma ochotę na filiżankę 
lodów cappuccino ? Myślę, że wielu z Was chętnie zamiast filiżanki gorącej 
kawy, uroczyłoby się takimi kawowymi gałkami. To co, że takie 
lody są bardziej kaloryczne, ale są przy tym tak przyjemnie chłodne i smaczne, że od czasu do czasu na taką zamianę moglibyśmy sobie pozwolić i nie tylko wtedy, gdy na dworze gorąco. 
Lody cappuccino mają przyjemny zapach i są bardzo 
kawowe. Przygotowywanie ich to czysta przyjemność, tyle aromatu unosi się w trakcie;) Dla smakoszy 
kawy - ideał!

150 ml pełnego 
mleka450 ml 
śmietanki kremówki(whipping lub double cream)4 łyżki świeżej, drobno zmielonej 
kawy3 duże 
żółtka100 g drobnego 
cukruMleko i 
śmietanę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy 
kawę, doprowadzamy prawie do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Zaparzamy przez 5 minut, po czym przesiewamy przez papierowy filtr lub gęste sitko.
Żółtka i 
cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości, powoli dodajemy do 
mlecznej mieszanki, mieszając cały czas. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu ok 10-15 minut, cały czas mieszając, do momentu, aż masa będzie na tyle gęsta by pokryć wierzch łyżki. Uważamy, by masa się nie zagotowała. Zdejmujemy z ognia i studzimy ok 1 godziny(u mnie dłużej), mieszając od czasu do czasu, by zapobiec tworzeniu się kożuchów. Dalej postępujemy wg instrukcji maszynki do robienia 
lodów.Przepis z książki " Desserts "