Wykonanie
Coś do kawy? Wuzetka...idealnie prosta, delikatna w smaku.. prawie jak pianka rozpływająca się w ustach... kto by się jej oparł? Wikipedia zaskoczyła mnie informacją, że ciasto powstało od Warszawskiej trasy WZ na której znajdowała się
cukiernia ..wiedzieliście?

przepis własnySkładniki: na
biszkopt (przepis z Jadalni )12 jaj550g
cukru440g
mąki pszennej80g
mleka120gmasłaRozgrzewamy piekarnik do 180'
Jaja zmiksować z
cukrem na puszystą masę,
mąkę przesiać,
mleko i
masło razem stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą
mąkę i delikatnie mieszamy szpachtułą od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopione
masło z
mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Wykładamy nasz
biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.Składniki: na masę
śmietankową500 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej ( używwam Kuchmistrza )2 łyżeczki
cukru pudru2 listki
żelatynyodrobinę
Ginu do smaku ( według uznania )* do nasączenia użyłam
syropu cukrowego z
GinemSkładniki: na polewę60 g
czekolady gorzkiej60 g
czekolady mlecznej40 g
masłaMasło roztopić w niedużym garnuszku. Odstawić z palnika, dodać obie
czekolady, posiekane. Poczekać do roztopienia, mieszając od czasu do czasu.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Odrobinę kremówki odlać do mniejszego garnuszka, podgrzać i rozpuścić namoczoną
żelatynę, odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając
cukier puder oraz
żelatynę.Na blaszce położyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć przygotowanym
syropem. Wyłożyć ubitą kremówkę, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem. Całość schłodzić w lodówce przez około 3 godziny. Wyjąć, wierzch pokryć równo
polewą czekoladową. Włożyć do lodówki do czasu jej zastygnięcia. Pokroić na równe kawałki, można udekorować kleksem
śmietany, ja to pominęłam :)Smacznego!