Wykonanie
Serniki to moje ulubione słodkości, zresztą wszystko co słodkie to moje ulubione! upiekłam go jakiś czas temu, nie było okazji opublikować więc został sernikiem świątecznym, który może zagości na moim świątecznym
stole:) Jest delikatny poprzez pieczenie w blaszce napełnioną
wodą, wilgotny i szybko znika! Mi bardzo przypadł do gustu i sądzę, że i Wam by przypadł:)

przepis z blogu Gotuje bo lubiSkładniki:50 g
czekolady50 g
masła1
jajko4 łyżki
cukru2 łyżki
mąki3 łyżki
wiśni w
spirytusieCzekoladę rozpuś cić z
masłem w kąpieli
wodnej.
Jajko utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczone
masło oraz
czekoladę i wszystko dobrze rozmieszać. Następnie dodać
mąkę i drobno posiekane
wiśnie, które łączymy z masą. Wylewamy na spód tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.Składniki na masę
serową:1/3 szklanki
cukru50 g miękkiego
masła3
jajka0,5 kg
sera twarogowego1
laska wanilii50 g
gorzkiej czekoladyCzekoladę siekamy na drobinki. Tak przygotowaną
czekoladę chowamy do lodówki, aby w trakcie mieszania nie rozpuściła się i zabarwiła sernika.
Masło ucieramy z
cukrem, dodajemy
twaróg, miksujemy na niskich obrotach miksera i dodajemy kolejno
jajka i
wanilię. Dodajemy schłodzone
czekoladowe drobinki i delikatnie łączymy je z masą za pomocy łyżki. Masę sernikową wylej na spód brownie.Tortownicę wstawiamy do większej blachy i nalej do niej tyle wrzątku, aby
woda sięgała połowy tortownicy z sernikiem. Delikatnie przenosimy blachę do piekarnika i pieczemy sernik przez 45 minut w 160 stopniach. Delikatnie wyjmujemy blachę z piekarnika, wyjmujemy formę z sernikiem, zdejmujemy folię aluminiową z formy i sernik odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przechowujemy go w lodówce całą noc. Przed podaniem dekorujemy
wiśniami w
alkoholu lub bez :) Smacznego!