ßßß
inspirowana przepisem Bayaderki z moimi zmianamiSkładniki:160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( Gdańskie Młyny )150g masła100g czekolady gorzkiej50g czekolady białej mlecznej3 jaja3 banany + 1 na wierzch1,5 łyżeczki proszku do pieczenia160g cukru2 łyżki kakao ciemnegoNa kruszonkę:50g masła4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej2 łyżki cukru1 łyżka cynamonu1/2 szklanki orzechów macadamiaPrzygotowanie:Ucieramy masło z cukrem, dodajemy po jednym jaju dalej ucierając aż powstanie piękna puszysta masa. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy wraz z roztopioną ciemną i białą czekoladą, następnie miksujemy na pulpę banany, które również dodajemy do ciasta. Ciasto przekładamy na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę ( prostokątną) , rozgrzewamy do 170' piekarnik, robimy kruszonkę rozcierając wszystkie składniki, posypujemy ciasto kruszonką, na wierzch wciskamy pokrojonego w plastry banana i pieczemy 45 minut ( ja 10 min przed końcem pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 150' ) Ciasto po upieczeniu ostudzić.Smacznego!