Wykonanie
To ciasto jest idealne, urosło pięknie i smakowało cudownie! Polecam je na Świąteczny stół, pachnie
cynamonem i
orzechami, rozpływa się w ustach a smak
bananów to niebo w gębie. Nie wiem czy upieczone na
mące pszennej jest równie dobre ale to na orkiszowej jest pyszne ale dla porównania z pewnością upiekę kolejne pszenne :) A Was serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu Agnieszki Bayaderki lub mojego z małymi zmianami ;)
inspirowana przepisem Bayaderki z moimi zmianamiSkładniki:160g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( Gdańskie Młyny )150g
masła100g
czekolady gorzkiej50g
czekolady białej mlecznej3
jaja3
banany + 1 na wierzch1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia160g
cukru2 łyżki
kakao ciemnegoNa kruszonkę:50g
masła4 łyżki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej2 łyżki
cukru1 łyżka
cynamonu1/2 szklanki
orzechów macadamiaPrzygotowanie:Ucieramy
masło z
cukrem, dodajemy po jednym
jaju dalej ucierając aż powstanie piękna puszysta masa. Przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao, dodajemy do masy wraz z roztopioną ciemną i
białą czekoladą, następnie miksujemy na pulpę
banany, które również dodajemy do ciasta. Ciasto przekładamy na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę ( prostokątną) , rozgrzewamy do 170' piekarnik, robimy kruszonkę rozcierając wszystkie składniki, posypujemy ciasto kruszonką, na wierzch wciskamy pokrojonego w plastry
banana i pieczemy 45 minut ( ja 10 min przed końcem pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 150' ) Ciasto po upieczeniu ostudzić.Smacznego!