Wykonanie
Kaszę jaglaną do tej
pory jadłam ugotowaną, z dodatkiem
owoców i
bakalii.Najczęściej na śniadanie albo deser .Zainspirowana przepisem na zapieczoną jaglankę, czyli coś w rodzaju ciasta jaglanego z
owocami, zrobiłam i ja też .Za pierwszym razem
kaszę ugotowałam zbyt płynną i po wyjęciu z piekarnika nadawała się do zjedzenia jedynie łyżeczką, co mnie absolutnie nie zraziło, a wręcz przeciwnie - wiedziałam, że będzie następny raz.I był dzisiaj:)Składniki:ok. 5-6 łyżek
kaszy jaglanejok. 300 ml
wodykurkuma,
imbir,
cynamon, 1/2 łyżeczki
soku z cytryny, szczypta
soliłyżka
ksylitolujajko - miało być, ale na śmierć zapomniałam dodać (za pierwszym razem dodałam) i nie zauważyłam różnicy;)
Mus owocowy*:
jabłkogruszkakilka
śliwekłyżka
masłaświeża figa na wierzch* musu było trochę za mało w stosunku do ilości
kaszyZrobiłam w foremce 24x12, ale następnym razem zrobię w foremce do tarty, bo wtedy spód będzie niższy - mój wyszedł ciut za wysoki .
Kaszę ugotowałam wg Pięciu Przemian, czyli tak:1. na wrzątek wsypałam uprzednio przelaną wrzątkiem
kaszę (sł)2. dodałam
cynamon i
ksylitol (sł)3. szczyptę
imbiru (o)4. szczyptę
soli (sn)5.
sok z cytryny (k)6.
kurkumy na końcu łyżeczki (g)Gotowałam ok. 20 min. i zostawiłam jeszcze na chwilę, aby
kasza stygnąc osiągnęła odpowiednią gęstość.
Kaszę do tego wypieku można też przygotować dzień wcześniej, będzie wtedy dobrze zwarta.W tym czasie obrałam i pokroiłam
owoce, wrzuciłam je na łyżkę
masła i prażyłam do rozpadu.Piekarnik nastawiłam na 180* C, foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyłam
kaszę, a na to
mus owocowy zwieńczony pokrojoną
figą.
Świeżą figę jadłam pierwszy raz w życiu i wydała mi się jakoś mało konkretna w smaku . Po zapieczeniu była już całkiem, całkiem, ale jednak zdecydowanie najlepiej mi smakuje suszona!

Piekłam ok. 20-25 min., pozostawiłam do wystygnięcia i bez problemu w całości wyciągnęłam:)Bardzo fajny wypiek! Polecam z różnymi kombinacjami musowymi:)



"Nasze marzenia na ogół się spełniają, ale w takiej formie, że ich nie poznajemy"Korczak