ßßß Cookit - przepis na Prawie jak ciasto, czyli kasza jaglana zapieczona z musem owocowym i figą

Prawie jak ciasto, czyli kasza jaglana zapieczona z musem owocowym i figą

nazwa

Wykonanie

Kaszę jaglaną do tej pory jadłam ugotowaną, z dodatkiem owoców i bakalii.
Najczęściej na śniadanie albo deser .
Zainspirowana przepisem na zapieczoną jaglankę, czyli coś w rodzaju ciasta jaglanego z owocami, zrobiłam i ja też .
Za pierwszym razem kaszę ugotowałam zbyt płynną i po wyjęciu z piekarnika nadawała się do zjedzenia jedynie łyżeczką, co mnie absolutnie nie zraziło, a wręcz przeciwnie - wiedziałam, że będzie następny raz.
I był dzisiaj:)
Składniki:
ok. 5-6 łyżek kaszy jaglanej
ok. 300 ml wody
kurkuma, imbir, cynamon, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli
łyżka ksylitolu
jajko - miało być, ale na śmierć zapomniałam dodać (za pierwszym razem dodałam) i nie zauważyłam różnicy;)
Mus owocowy*:
jabłko
gruszka
kilka śliwek
łyżka masła
świeża figa na wierzch
* musu było trochę za mało w stosunku do ilości kaszy
Zrobiłam w foremce 24x12, ale następnym razem zrobię w foremce do tarty, bo wtedy spód będzie niższy - mój wyszedł ciut za wysoki .
Kaszę ugotowałam wg Pięciu Przemian, czyli tak:
1. na wrzątek wsypałam uprzednio przelaną wrzątkiem kaszę (sł)
2. dodałam cynamon i ksylitol (sł)
3. szczyptę imbiru (o)
4. szczyptę soli (sn)
5. sok z cytryny (k)
6. kurkumy na końcu łyżeczki (g)
Gotowałam ok. 20 min. i zostawiłam jeszcze na chwilę, aby kasza stygnąc osiągnęła odpowiednią gęstość. Kaszę do tego wypieku można też przygotować dzień wcześniej, będzie wtedy dobrze zwarta.
W tym czasie obrałam i pokroiłam owoce, wrzuciłam je na łyżkę masła i prażyłam do rozpadu.
Piekarnik nastawiłam na 180* C, foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyłam kaszę, a na to mus owocowy zwieńczony pokrojoną figą.
Świeżą figę jadłam pierwszy raz w życiu i wydała mi się jakoś mało konkretna w smaku . Po zapieczeniu była już całkiem, całkiem, ale jednak zdecydowanie najlepiej mi smakuje suszona!
Piekłam ok. 20-25 min., pozostawiłam do wystygnięcia i bez problemu w całości wyciągnęłam:)
Bardzo fajny wypiek! Polecam z różnymi kombinacjami musowymi:)
"Nasze marzenia na ogół się spełniają, ale w takiej formie, że ich nie poznajemy"
Korczak
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/10/prawie-jak-ciasto-czyli-kasza-jaglana.html