Wykonanie

Nowy sezon na
jagody już się zaczął, a u mnie jeszcze paczuszka z zeszłego została w zamrażalniku. Najwyższa więc
pora, aby ją wykorzystać.Padło na naleśniki, bo dawno bardzo nie
jadłam. Miałam zrobić z
mleczkiem kokosowym, ale się skończyło, więc zrobiłam ze świeżo przygotowanym
sojowym.Składniki na 4 naleśniki:4-5 łyżek
mąki orkiszowej typ 1850ok. 200 ml
mleka sojowegojajkołyżeczka
oliwy + kilka kropli do natarcia patelni
przyprawy:
sól,
kurkuma,
imbirMus:ok. 150 g
jagód3/4
banana - reszta do posypania wierzchułyżeczka
miodu do polaniaCiasto na naleśniki zrobiłam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli dodawałam po kolei i mieszałam/ubijałam lekko:1.
mąka orkiszowa (k)2. szczypta
kurkumy (g)3.
mleko,
jajko,
oliwa (sł)4. szczypta
imbiru (o)5. szczypta
soli (sn)Odstawiłam na kilka chwil, po czym smażyłam cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni przetartej
oliwą.Do środka nakładałam (a raczej nalewałam, bo dość płynny był) mus
jagodowo-
bananowy, a na wierzch resztkę
banana i odrobinę
miodu (z lekka scukrzonego, ale nie chciało mi się rozpuszczać tak niewielkiej ilości;)Następne będą już ze świeżymi
jagodami, ale i te zostały z wielkim smakiem pochłonięte przeze mnie:)Jeśli ktoś stosuje I fazę MM, to należy użyć samego
białka i może odpuścić
banana.



"Istnieje wiele rzeczy, które powyrzucalibyśmy, gdyby nie obawa, że inni je pozbierają"Oscar WildeKomentarze2012/09/06 18:11:36mm.. ale pyszne musiały być!
jagoda i banan? niebywałe połączenie, muszę spróbować;)Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji (właśnie robię podsumowanie na blogu).