Wykonanie
Kaszę jaglaną z
curry już robiłam, kiedyś z
soczewicą, a ostatnio z
buraczkami .To były dania na ostro, ale na słodko to mój debiut.Jak zwykle ostatnio, gotowałam sobie na śniadanie
kaszę, w międzyczasie wyciągnęłam z szafki
bakalie, które zamierzałam do niej użyć i obrałam
banana (niestety, do
bananów to mnie chyba nic nie zniechęci;).Gdy wyjęłam
mleko ryżowe, to nagle przyszła mi ochota na coś extra. Rozglądnęłam się po kuchni i wzrok mój padł na zakupiony dzień wcześniej świeży proszek
curry.I już się nawet nie zastanawiałam co z tego może wyjść, cokolwiek by wyszło i tak bym zjadła;)Składniki na porcję:* 200 ml
wody* 3 łyżki
kaszy jaglanej* niewielki
banan*
mleko ryżowe (lub inne)* 2 pokrojone
figi* trochę
rodzynek - zostało mi po zrobieniu świątecznego makowca, bo poza tym to jakoś
rodzynek nie używam*
curry*
kurkumaNa wrzątek wrzuciłam
kaszę, zamieszałam, przykryłam i gotowałam na maleńkim gazie 15 min. Po tym czasie na chwilę jeszcze ją zostawiłam, a
potem wlałam trochę
mleka, wymieszałam z pokrojonym
bananem i
bakaliami, a na końcu dodałam
curry i
kurkumę; niewiele, tylko tyle, żeby czuć było smak, ale nie było zbyt ostre.Zjadłam! Zjadłam z wielkim smakiem, było super!

"Egoista - ten, który więcej dba o siebie niż o mnie"Julian Tuwim