ßßß Cookit - przepis na Pikantna pasta z soczewicy, czyli jak wykorzystać resztki;)

Pikantna pasta z soczewicy, czyli jak wykorzystać resztki;)

nazwa

Wykonanie

Zostało mi z obiadu kilka łyżek ugotowanej zielonej soczewicy i uduszonych z cebulą i przyprawami pieczarek. Pomyślałam, że najprościej będzie przerobić je na pastę.
Pasta wyszła rewelacyjna do tego stopnia, że zachwycił się nią nawet mój mąż, który fanem soczewicy raczej nie jest;)
Składniki:
* ok. 3 łyżek kopiastych ugotowanej soczewicy
* 2-3 pieczarki podsmażone/uduszone z cebulą i przyprawami
* 1-2 łyżeczki pasty curry średniej
* ząbek czosnku
* oliwa lub dobry olej
* sól morska
* jajko ugotowane na twardo
* jako dodatki: kapary, koperek i starty dobry żółty ser
Zmiksowałam wszystkie składniki na krem, regulując jego gęstość oliwą i wodą z gotowania ciecierzycy.
Pastę nakładałam na grzanki z żytniego chleba.
Oczywiście taką pastę można zrobić specjalnie, nie czekając aż zostaną nam resztki z obiadu;)
Polecam bardzo!
"Nigdy nie umierałbym za swoje przekonania, bo mogę się mylić"
Bertrand Russell
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/06/pikantna-pasta-z-soczewicy-czyli-jak.html