ßßß Cookit - przepis na Chleb bezglutenowy - kolejna wersja

Chleb bezglutenowy - kolejna wersja

nazwa

Wykonanie

Chleb bez glutenu piekłam do tej pory w wersji z mąką migdałową .
Niezbyt często, również z tego powodu, że nie jest to chleb tani.
Na co dzień moja córka i mąż jedzą chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie, ja również, jeśli jem, to taki.
Odkąd jednak u męża zdiagnozowano niedoczynność tarczycy o podłożu immunologicznym, czyli chorobę Hashimoto i bardziej jest skłonny słuchać moich podpowiedzi dotyczących diety (tym bardziej, że się pokrywają z radami osób zaawansowanych w leczeniu tej choroby), odtąd szukam pomysłu na chleb bezglutenowy, ale oparty na mące/kach zbożowych.
Dzisiaj chleb z wersji migdałowej (druga opcja, czyli z kminkiem), tylko wymieniłam mąki.
Składniki na keksówkę 11X23:
* w sumie 1 1/4 szklanki mąki: jaglanej (najwięcej dałam), amarantusowej i gryczanej
* 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy
* 1/4 szklanki świeżo zmielonego siemienia lnianego (najlepiej złocistego)
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1/2 łyżeczki soli
* 4 spore jajka
* 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
* łyżka kefiru lub maślanki
* łyżeczka ksylitolu
* łyżeczka czosnku niedźwiedziego
* 2 łyżeczki kminku + łyżeczka mielonego
* do posypania kminek i czarnuszka lub inne
Ciasto przygotowałam jak przy poprzednim chlebie, czyli wymieszałam wszystkie składniki (z jajek dałam tylko żółtka) i na końcu dodałam ubite białka.
Przełożyłam do keksówki i piekłam ok. 35-40 min. w temp. 180* C. sprawdzając patyczkiem suchość ciasta.
Chleb wyszedł smaczny, treściwy, sycący.
Nie jest to jednak wersja, która nas zadowala w pełni, choć nie wiem też, czy taką wersję znajdziemy, bo przecież w żadnej nie odnajdziemy smaku chleba żytniego;)
Mam zamiar wypróbować opcję z drożdżami zamiast jajek, choć wolałabym chleb na zakwasie, ale zakwasu do tej pory nie przygotowywałam i trochę mam obawy, tym bardziej, że to musiałby być zakwas bezglutenowy.
Podrzuciliście mi na FB propozycje na chleb gryczany, dotąd gryki nie używałam samej (ma mocny specyficzny smak), zawsze ją mieszam z innymi mąkami, ale może i na chleb gryczany kiedyś przyjdzie pora.
Eksperymenty w toku:)
"Kto sam siebie traktuje z humorem, oszczędza sobie kosztów na psychiatrę."
Josef Konrad Scheuber
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/09/chleb-bezglutenowy-kolejna-wersja.html