ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty z awokado

Surówka z czerwonej kapusty z awokado

nazwa

Wykonanie

Chyba nic nie robiłam do tej pory z czerwonej kapusty. Zwykłą też rzadko używam, najczęściej to jeszcze włoską do zu p.
Ale jak zobaczyłam na straganie taką śliczną, zgrabną czerwoną główkę, to nie mogłam się oprzeć. Kupiłam z przeświadczeniem, że na pewno jakiś pomysł mi przyjdzie do głowy na jej temat.
I dzisiaj przyszedł, bo awokado wołało o pomoc i szukając nań również pomysłu, innego niż dotychczas, połączyłam te dwa produkty, dodałam wg uznania resztę i tak powstała fajna surówka:)
Składniki:
* kapusta czerwona
* jabłko
* awokado
* żurawina
* papryka czerwona (niekoniecznie)
* oliwa
* sok z cytryny
* sól
Kapustę poszatkowałam, lekko posoliłam i odstawiłam na chwilę. Jabłko utarłam na grubych oczkach, paprykę pokroiłam w drobną, a awokado w grubszą kostkę. Chociaż nie wiem, czy wielkość kostki akurat ma jakiekolwiek znaczenie.
Połączyłam wszystkie składniki, delikatnie wymieszałam z oliwą i sokiem z cytryny.
Wyszła świetna surówka, do zjedzenia solo najlepiej:)
"Jest tylko jedna droga do szczęścia - przestać się martwić rzeczami, na które nie ma się wpływu"
Epiktet
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/11/surowka-z-czerwonej-kapusty-z-awokado.html