ßßß Cookit - przepis na Krucha szarlotka migdalowa

Krucha szarlotka migdalowa

nazwa

Wykonanie

Pyszna... Tak szybko zjedzona, ze nie "uchowaly sie" zadne "przyzwoite" zdjecia ;) Ciasta z jablkami teraz po prostu smakuja najlepiej!
Na blache o wymiarach 32x39 cm:
600 g maki
175 g+5 lyzek cukru
2 opakowania cukru waniliowego
325+4lyzki masla
2 jajka
100 g mielonych migdalow
1 , 5 kg jablek (jonagold)
7 lyzek soku z cytryny
4 lyzki tartej bulki
1 zoltko
2 lyzki smietanki kremowej
125 g cukru pudru
Z maki, cukru waniliowego, 175 g cukru, 325 g masla i jajek zagniesc gladkie ciasto, uformowac z niego kule, zawinac w folie spozywcza i wlozyc na co najmniej godzine do lodowki.
Migdaly wysypac na sucha patelnie i podpiec na rumiano, przelozyc na talerz. Jablka obrac, pokroic w osemki, wyjac gniazda nasienne, pokroic na kawalki. W rondlu rozpuscic 4 lyzki masla, dodac 5 lyzek soku z cytryny i 5 lyzek cukru, zagotowac. Dodac jablka i dusic ok. 5 minut. Wymieszac z migdalami. Ostudzic.
Polowe ciasta rozwalkowac na szerokosc blachy, wylozyc na wysmarowana tluszczem blache, wyciagajac na brzegach. Nakluc ciasto w wielu miejscach widelcem. Nastepnie wylozyc nadzienie jalbkowe.
Rozwalkowac druga czesc ciasta i przelozyc na nadzienie dokladnie dociskajac na brzegach. Wlozyc do nagrzanego piekarnika (200°C). Piec ok. 45 minut. Smietane wymieszac z zoltkiem. Posmarowac ta mieszanina szarlotke na 10 minut przed koncem pieczenia. Gotowa szarlotke polukrowac lukrem wykonanym ze 125 g cukru pudru, 2 lyzek soku z cytryny i 1 lyzki goracej wody.
Przepis z "Tina. Sonderheft Backen" nr 4/2008.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/10/Krucha-szarlotka-migdalowa.html