Wykonanie
Pyszna... Tak szybko zjedzona, ze nie "uchowaly sie" zadne "przyzwoite" zdjecia ;) Ciasta z
jablkami teraz po prostu smakuja najlepiej!Na blache o wymiarach 32x39 cm:600 g
maki175 g+5 lyzek
cukru2 opakowania
cukru waniliowego325+4lyzki
masla2
jajka100 g mielonych migdalow1 , 5 kg jablek (jonagold)7 lyzek
soku z cytryny4 lyzki tartej bulki1
zoltko2 lyzki
smietanki kremowej125 g
cukru pudruZ
maki,
cukru waniliowego, 175 g
cukru, 325 g
masla i
jajek zagniesc gladkie ciasto, uformowac z niego kule, zawinac w folie spozywcza i wlozyc na co najmniej godzine do lodowki.
Migdaly wysypac na sucha patelnie i podpiec na rumiano, przelozyc na talerz.
Jablka obrac, pokroic w osemki, wyjac gniazda nasienne, pokroic na kawalki. W rondlu rozpuscic 4 lyzki
masla, dodac 5 lyzek
soku z cytryny i 5 lyzek
cukru, zagotowac. Dodac
jablka i dusic ok. 5 minut. Wymieszac z
migdalami. Ostudzic.
Polowe ciasta rozwalkowac na szerokosc blachy, wylozyc na wysmarowana tluszczem blache, wyciagajac na brzegach. Nakluc ciasto w wielu miejscach widelcem. Nastepnie wylozyc nadzienie jalbkowe.

Rozwalkowac druga czesc ciasta i przelozyc na nadzienie dokladnie dociskajac na brzegach. Wlozyc do nagrzanego piekarnika (200°C). Piec ok. 45 minut.
Smietane wymieszac z
zoltkiem. Posmarowac ta mieszanina szarlotke na 10 minut przed koncem pieczenia. Gotowa szarlotke polukrowac lukrem wykonanym ze 125 g
cukru pudru, 2 lyzek
soku z cytryny i 1 lyzki goracej
wody.

Przepis z "
Tina. Sonderheft Backen" nr 4/2008.