ßßß Cookit - przepis na Mini panettone

Mini panettone

nazwa

Wykonanie

Jak uszczesliwic chore dziecko? Pyszna, wyjeta prosto z pieca drozdzowka :) Dodatkowym warunkiem bylo, zeby przy nich sie za bardzo nie napracowac i zeby nawet dziecko moglo sobie taka drozdzowke wlozyc do pieca i wyjac :) (Zero ugniatania, walkowania, smarowania, zawijania, krojenia, nacinania, zaplatania itp.) Minipanettone wszystkie te warunki spelniaja :) A dodatkowo maluja usmiech na buziach dzieci, nawet tych chorych :) Polecam!
Na 12 sztuk (upieczone w foremce na muffinki):
300 g maki
20 g swiezych drozdzy
1/4 l (250 ml) cieplego mleka
80 g cukru
50 g kandyzowanej skorki pomaranczowej
50 g rodzynek
2 lyzki soku pomaranczowego
aromat pomaranczowy
60 g masla lub margaryny do pieczenia
50 ml oliwy z oilwek z pierwszego tloczenia (extra vergine)
3 zoltka
szczypta soli
tluszcz do wysmarowania foremki (maslo)
Dolki w foremce muffinkowej wysmarowac tluszczem. Make wsypac do miski, zrobic w srodku dolek. Drozdze rozpuscic w cieplym mleku, dodac lyzeczke cukru, wlac do dolka w misce, posypac na wierzchu niewielka iloscia maki z brzegu miski. Odstawic na 20 minut pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia. Skore pomaranczowa i rodzynki namoczyc w soku pomaranczowym. Margaryne rozpuscic, wystudzic, dodac wraz z pozostalymi skladnikami (pozostaly cukier, rodzynki i skorka razem z sokiem pomaranczowym itd.) do ciasta. Zagniatac mikserem z koncowkami do ciasta drozdzowego jakies 5-6 minut. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem na 30 minut. Nastepnie jeszcze raz krotko zagniesc ciasto. Nakladac lyzka do dolkow w foremce muffinkowej. Wlozyc do zimnego (!) piekarnika. Nastepnie wlaczyc - 175°C ( z termoobiegiem- 150°C) i piec przez 40-45 minut na zloty kolor.
Przepis z: "Backspass. Lieblingskuchen" nr 15/2010
Wpis uczestniczy w akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/07/Mini-panettone.html