Wykonanie
Jak uszczesliwic chore dziecko? Pyszna, wyjeta prosto z pieca drozdzowka :) Dodatkowym warunkiem bylo, zeby przy nich sie za bardzo nie napracowac i zeby nawet dziecko moglo sobie taka drozdzowke wlozyc do pieca i wyjac :) (
Zero ugniatania, walkowania, smarowania, zawijania, krojenia, nacinania, zaplatania itp.) Minipanettone wszystkie te warunki spelniaja :) A dodatkowo maluja usmiech na buziach dzieci, nawet tych chorych :) Polecam!

Na 12 sztuk (upieczone w foremce na muffinki):300 g
maki20 g swiezych
drozdzy1/4 l (250 ml) cieplego
mleka80 g
cukru50 g kandyzowanej
skorki pomaranczowej50 g
rodzynek2 lyzki
soku pomaranczowegoaromat pomaranczowy60 g
masla lub
margaryny do pieczenia50 ml
oliwy z oilwek z pierwszego tloczenia (extra vergine)3
zoltkaszczypta
solitluszcz do wysmarowania foremki (
maslo)Dolki w foremce muffinkowej wysmarowac tluszczem.
Make wsypac do miski, zrobic w srodku dolek.
Drozdze rozpuscic w cieplym
mleku, dodac lyzeczke
cukru, wlac do dolka w misce, posypac na wierzchu niewielka iloscia
maki z brzegu miski. Odstawic na 20 minut pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia. Skore pomaranczowa i
rodzynki namoczyc w
soku pomaranczowym.
Margaryne rozpuscic, wystudzic, dodac wraz z pozostalymi skladnikami (pozostaly
cukier,
rodzynki i skorka razem z
sokiem pomaranczowym itd.) do ciasta. Zagniatac mikserem z koncowkami do
ciasta drozdzowego jakies 5-6 minut. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem na 30 minut. Nastepnie jeszcze raz krotko zagniesc ciasto. Nakladac lyzka do dolkow w foremce muffinkowej. Wlozyc do zimnego (!) piekarnika. Nastepnie wlaczyc - 175°C ( z termoobiegiem- 150°C) i piec przez 40-45 minut na zloty kolor.


Przepis z: "Backspass. Lieblingskuchen" nr 15/2010Wpis uczestniczy w akcji: