ßßß
Na 12 sztuk (upieczone w foremce na muffinki):300 g maki20 g swiezych drozdzy1/4 l (250 ml) cieplego mleka80 g cukru50 g kandyzowanej skorki pomaranczowej50 g rodzynek2 lyzki soku pomaranczowegoaromat pomaranczowy60 g masla lub margaryny do pieczenia50 ml oliwy z oilwek z pierwszego tloczenia (extra vergine)3 zoltkaszczypta solitluszcz do wysmarowania foremki (maslo)Dolki w foremce muffinkowej wysmarowac tluszczem. Make wsypac do miski, zrobic w srodku dolek. Drozdze rozpuscic w cieplym mleku, dodac lyzeczke cukru, wlac do dolka w misce, posypac na wierzchu niewielka iloscia maki z brzegu miski. Odstawic na 20 minut pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia. Skore pomaranczowa i rodzynki namoczyc w soku pomaranczowym. Margaryne rozpuscic, wystudzic, dodac wraz z pozostalymi skladnikami (pozostaly cukier, rodzynki i skorka razem z sokiem pomaranczowym itd.) do ciasta. Zagniatac mikserem z koncowkami do ciasta drozdzowego jakies 5-6 minut. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem na 30 minut. Nastepnie jeszcze raz krotko zagniesc ciasto. Nakladac lyzka do dolkow w foremce muffinkowej. Wlozyc do zimnego (!) piekarnika. Nastepnie wlaczyc - 175°C ( z termoobiegiem- 150°C) i piec przez 40-45 minut na zloty kolor.
Przepis z: "Backspass. Lieblingskuchen" nr 15/2010Wpis uczestniczy w akcji: