To taki serek z drobnymi ziarenkami. Rozne inne nazwy tego serka tez slyszalam. Placuszki mieciutkie i pyszne :)Dla 4 osob:2 jajka80 g cukru (wzielam mniej)200 g serka wiejskiego150 ml mleka1 lyzka oleju200 g maki2 lyzeczki proszku do pieczenia1/2 lyzeczki cynamonu1 opkowanie cukru waniliowegotluszcz do smazeniaZoltka oddzielic od bialek. Bialka ubic na sztywno powoli wsypujac cukier i cukier waniliowy. Zoltka, olej i mleko wymieszac w misce. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Powoli dodawac do masy jajecznej i wymieszac mikserem. Dodac serek i ubita piane z bialek. Lekko wymieszac. Smazyc na zloto na rozgrzanym tluszczu.Podalam z truskawkami z mojego ogrodka :) Przypominam o urodzinowym konkursie bloga: tutajWpis uczestniczy w akcji:Przepis z niewielkimi modyfikacjami: "Für Sie. Kochen & verwöhnen. Die 100 besten Rezepte Kuchen&Desserts" nr 2/09