Wykonanie
Rzadko jadamy pizze, juz raczej placki pizzopodobne ;)
Spod do pizzy robie zwykle z tego przepisu:
spod drozdzowy . Nie ujmuje jednak slawy temu daniu, ktore slusznie jest az tak popularne- uniwersalne "podloze", ktore za kazdym razem smakuje inaczej w zaleznosci od skladnikow na wierzchu. Moim "czarnym
koniem" okazaly sie w tej propozycji
orzechy laskowe- smakuja wysmienicie! Polecam wam od czasu do czasu posypac pizze
orzechami laskowymi! Milego swietowania Dnia Pizzy!
Placek na pizze zagniesc wedlug podanego wyzej przepisu, lub wlasnego, albo wziac gotowy
spod.Oblozenie pizzy (skaldniki na 2 placki):1 zabek
czosnku2 lyzki
oleju6 pomidorow sredniej wielkosci1 lyzka suszonego tumianku lub posiekanego swiezegosol,
pieprz2 kulki
mozarelli150 g
blekitnego sera gorgonzolla50 g posiekanych orzechow laskowych
Czosnek posiekac i podsmazyc na
oleju. Dodac sparzone, obrane ze skorki i pokrojone na czatski
pomidory oraz
ytmianek. Dusic ok. 4 minujt. Doprawic do smaku
sola i
pieprzem. 3 lyzki sosu rozprowadzic na placku.Polozyc pokrojona w palstry
mozarelle i pokruszyc
blekitny ser. Posypac posiekanymi
orzcechami. piec w temperaturze 220°C ( z termoobiegiem- 200°C) ok. 15 minut.