Wykonanie
Ostatnimi czasy mój mąż stawia na dania wegetariańskie. Pomysł na ten przepis podsunęła mi znajoma Zofija handmade, natomiast przepis jest wytworem własnym :)Składniki: 3 małe
cukinie, 500 g
przecieru pomidorowego, 1/2
czerwonej cebuli, 3 ząbki
czosnku,
olej,
pieprz, kilka listków
bazylii,
mozzarella.Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę,
czosnek rozmiażdżamy nożem a następnie szatkujemy i podsmażamy na
oleju. Gdy zacznie się delikatnie podsmażać wlewamy
przecier pomidorowy, trochę
pieprzymy, dodajemy kilka pokrojonych świeżych listków
bazylii i dusimy do zgęstnienia sosu.
Cukinie kroimy obieraczką do warzyw na paski a następnie nożem na paseczki.
Cukinie gotujemy na [parze przez ok 5 minut -
cukinia musi trochę zmięknąć. na talerzyku układamy gorąca
cukinie, plastry
mozzarelli i polewamy sosem. Dekorujemy listkami
bazylii.