Wykonanie
W Polsce potocznie wszystko co smazone na patelni
miesne o okreslonym ksztalcie to kotlety ;) W Niemczech rozrozniaja Sznycle (
schabowe, cielece, i inne), frykadelki, Bouletten, Hackbraten (kotlety mielone), Steaks (
steki), Medailons (medaliony) no i Kottletts-
schabowe z kostka, czasem jagniece. Acha- i przecietny Niemiec nie potrafi obejsc sie bez sosu ;)Dla 4 oosb:500 g
schabu wieprzowego z kostka pokrojonego na kotlety1
por3 lyzeczki
maki2 lyzki
oleju2 lyzki
masla150 ml slodkiej
smietanki1 lyzka
musztardysol
pieprzMieso lekko rozpic, oproszyc
maka i
pieprzem. Obsmazyc z obu stron na
oleju z dodatkiem 1 lyzki
masla. Posoli, przykryc i trzymac na niewielkim ogniu. Na pozostalym
masle przesmazyc
pora pokrojonego w
krazki, posypac
maka, smazyc przez chwile, dodac
smietanke, sol i
pieprz, dusic 3 minuty, a na koniec dodac
musztarde i wymieszac. Kotlety polac sosem. Potrawa smakuje dobrze z duszonymi
pieczarkami.

Przepis dodaje do akcji:Przepis na podstawie tygodnika "Przyjaciolka"