ßßß Cookit - przepis na Schweinekottletts in Poreesose (Kotlety wieprzowe w sosie ...

Schweinekottletts in Poreesose (Kotlety wieprzowe w sosie ...

nazwa

Wykonanie

W Polsce potocznie wszystko co smazone na patelni miesne o okreslonym ksztalcie to kotlety ;) W Niemczech rozrozniaja Sznycle (schabowe, cielece, i inne), frykadelki, Bouletten, Hackbraten (kotlety mielone), Steaks (steki), Medailons (medaliony) no i Kottletts- schabowe z kostka, czasem jagniece. Acha- i przecietny Niemiec nie potrafi obejsc sie bez sosu ;)
Dla 4 oosb:
500 g schabu wieprzowego z kostka pokrojonego na kotlety
1 por
3 lyzeczki maki
2 lyzki oleju
2 lyzki masla
150 ml slodkiej smietanki
1 lyzka musztardy
sol
pieprz
Mieso lekko rozpic, oproszyc maka i pieprzem. Obsmazyc z obu stron na oleju z dodatkiem 1 lyzki masla. Posoli, przykryc i trzymac na niewielkim ogniu. Na pozostalym masle przesmazyc pora pokrojonego w krazki, posypac maka, smazyc przez chwile, dodac smietanke, sol i pieprz, dusic 3 minuty, a na koniec dodac musztarde i wymieszac. Kotlety polac sosem. Potrawa smakuje dobrze z duszonymi pieczarkami.
Przepis dodaje do akcji:
Przepis na podstawie tygodnika "Przyjaciolka"
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/03/Schweinekottletts-in-Porresose-Kotlety-wieprzowe.html