ßßß
Prosty i niedrogi sposób na niedzielny obiad. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne schabowe, spróbujcie schabu w tej wersji. Smakują pysznie z kluskami śląskimi, kaszą lub ziemniakami i surówką.Składniki:5 plastrów schabu bez kości3 łyżeczki łagodnej musztardy2 ogórki konserwowe2 cebulesól morskapieprz2-3 łyżki olejuMięso rozbić tłuczkiem przez woreczek foliowy, oprószyć solą i pieprzem.Każdy kawałek mięsa posmarować musztardą.Ogórki pokroić wzdłuż i ułożyć na mięsie.Całość zwinąć w roladki, jeśli trzeba to związać bawełnianym sznurkiem.Cebulę pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić. Dodać mięso i szybko obsmażyć je na brązowo, podlać połową szklanki ciepłej wody i dusić pod przykryciem około 15 minut.